hamburger-icon

Kliker.info

Margaret Bogenrief : A što ste mislili da će se jeb..no dogoditi s tržištem?!

Margaret Bogenrief : A što ste mislili da će se jeb..no dogoditi s tržištem?!

24 Septembra
17:49 2011

Margaret Bogenrief menadžerica je i partnerica u američkoj tvrtki ACM Partners, koja se bavi kriznim menadžmentom i investicijama. Bogenrief se toliko iznervirala katastrofalnim stanjem gospodarstva u svijetu da je, pišući kolumnu za Business Insider, odlučila riješiti se svih dlaka na jeziku. Bogenrief smatra da je svatko tko se barem trunku razumije u ekonomiju, primijetio da ovaj tjedan označava "početak kraja". "Kraja geo-političko ekonomskog optimizma, nade i samouvjerenosti", piše Bogenrief, koja pozdravlja takav razvoj događaja, jer misli da se trebao dogoditi i ranije.

Menadžerica se poziva na izvještavanje Bloomberga, koji piše kako je MSCI indeks svih dionica u svijetu po prvi put u više od dvije godine pao u "medvjeđe" raspoloženje, a razlog tome je pogoršanje europske dužničke krize kao i američka recesija.Bogenrief se obrušila na medije koji se zbog novonastale finacijske situacije, iz koje se ne mogu ‘muljati’ podaci i izvlačiti optimizam, za komentar opet obraćaju ‘tradicionalnim’ financijskim stručnjacima, komentatorima i reporterima. Ona je, kaže, jedna od onih koji su ovakav katastrofalan razvoj situacije predvidjela gledajući s udaljenosti od ‘jedne financijske milje’ daleko.

"Doista, vi s financijskih tržišta, što ste mislili da će se jeb..no dogoditi ove godine? I ne samo ove godine, nego u posljednje tri godine, od 2008., kada je počela globalna recesija? Što ste mislili, tko ili što će potaknuti bilo kakav oblik rasta da nas izvuče iz ove financijske propasti?", pita Bogenrief, pa objašnjava kako u posljednjih 10 do 30 godina (ovisno o zemlji odnosno regiji koju se razmatra) i SAD i Europa uživali su gospodarski rast potaknut ogromnim zaduživanjima, koja su neko vrijeme nezaobilazno razvijene zemlje naoko vodila u još veći razvoj i blagostanje.Taj je rast potaknut zaduživanjem stvorio svojevrsnu "modernu financijsku bajku", smatra Bogenrief. U maskiranju pukotina u toj modernoj financijskoj infrastrukturi uvelike su pomogli mediji, svojim naslovima u kojima pišu o ekonomskom blagostanju, piše menadžerica , pa poručuje: "Te su se pukotine od tada zauvijek rastvorile, u njima je nestao sav taj rast potaknut zaduživanjem nastalim u proteklim desetljećima. Ukratko, svi smo naje..ali!". (Kliker.info-Biznis.hr)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku