hamburger-icon

Kliker.info

Mali Srbi na vojnim vježbama u Rusiji: “Pucali smo i bacali bombe”

Mali Srbi na vojnim vježbama u Rusiji: “Pucali smo i bacali bombe”

21 Oktobra
12:48 2010

Nakon što je gay parada u Beogradu poslužila huliganima kao povod za još jedno iživljavanje na ulicama te nakon što su skupine nasilnika prekinule utakmicu između Srbije i Italije u Genovi, srbijanska javnost šokirana je nedavnim otkrićem kampova u kojima se maloljetnici uče tajnama ratovanja.Na portalu "Udruženja ratnih veterana srpskih zemalja 1990. – 1999. – Patriotski front“ objavljena su svjedočanstva djece iz Srbije koja su u ruskim  "izviđačkim kampovima" smještenim u Sibiru učila pucati i bacati bombe. Vijest o tome objavile su prvo e-Novine  a zatim i dnevni list Danas koji je donio reakcije nekih srbijanskih dužnosnika.

"Jahala sam kobilu i bacala bombe"

– Tijekom dana imali smo svakakve aktivnosti. Sama sam jahala predivnu kobilu Radu. Išli smo na dva poligona. Pucali smo iz puške i bacali bombe. Poslije ručka smo se odmarali, a mogli smo se kupati u moru. Navečer je neko druženje, pjevanje ili ples uz glazbu. U tom sam kampu naučila žensko pletenje – napisala je 11-godišnja J. V. kojoj se odlaskom u "predivnu Rusiju" ispunio san.M. M. (15) pohvalila se da je naučila kako rasklopiti automatsku pušku, a njezin vršnjak M. K., osim velikog prijateljstva s ruskim dječacima, istaknuo je da su se u kampu igrali i tradicionalne igre kozaka:- Otišli smo na streljanu odakle smo pucali i vježbali bacanje bombe, taj dan sam se toliko ispucao da mi je uho zvonilo tri dana nakon toga. Pri povratku smo stali i razgledali tenkove na kojima smo se i slikali – ponosno pripovijeda dječak iz Bačke Palanke.

Patriotski front: Djeca više neće imati vojne vježbe, to je greška

Na objavu ovih svjedočanstava u medijima reagirao je i Patriotski front u kojem su se začudili kako su svjedočanstva djece iz 2008. uopće došla u medije. Naveli su da sljedeća grupa djece u Rusiju ide iduće godine, ali oni neće imati vojne vježbe jer su u toj organizaciji shvatili da su "učinili pogrešku".Zoran Vranešević, generalni tajnik "Patriotskog fronta“, rekao je za Danas da su izviđačke kampove u Rusiji posjetile dvije skupine po desetero djece srpskih veterana, u kojima su, između ostalog, izučavala tradiciju, kulturu i religiju, razvijala patriotski duh i učila o borbi protiv poroka. Prema njegovim riječima, sličan kamp organiziran je ljetos i u Bačkoj Palanki (gradu na granici s Hrvatskom), ali navodno bez oružanih vježbi:- Naša namjera nije bila učiti djecu kako da pucaju iz puške, nego da ne naslijede kompleks svojih roditelja veterana, koje društvo marginalizira – rekao je Vranešević.

Zorić: Tužiteljstvo će provesti istragu                   

 Stručnjaci u Srbiji smatraju da svako obučavanje djece za takve aktivnosti treba biti zabranjeno te da, ako se dogodi, zahtijeva reakciju nadležnih organa. Glasnogovornik srbijanskoga javnog tužiteljstva Tomo Zorić rekao je da će nadležno tužiteljstvo analizirati tekst objavljen u listu i provesti istragu. (Kliker.info-VL)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku