hamburger-icon

Kliker.info

Malala Yousafzai i Kailash Satyarthi dobitnici Nobela za mir

Malala Yousafzai i Kailash Satyarthi dobitnici Nobela za mir

10 Oktobra
14:43 2014

Malalanobel1Malala Yousafzai (17), aktivistica iz Pakistana i indijski aktivista za prava djece Kailash Satyarthi (60) dobitnici su Nobelove nagrade za mir za 2014. godinu, objavio je Nobelov komitet.Yousafzai se javno protivila zabrani obrazovanja djevojčica. Nju su pakistanski talibani napali 2012, te je poslije ranjavanja u glavu prebačena na liječenje u Veliku Britaniju.U međuvremenu je postala simbol otpora u borbi protiv pobunjenika u plemenskom području Paštun, na sjeverozapadu Pakistana.Malala je sa svojih 17 godina postala najmlađa dobitnica Nobelove nagrade za mir.

“Uprkos njenoj dobi, Malala Yousafzai se već nekoliko godina bori za pravo djevojčica na obrazovanje i svojim je primjerom pokazala kako djeca i omladina, također, mogu doprinijeti poboljšanju njihove situacije. Ona je to radila pod najopasnijim okolnostima. Kroz svoju herojsku bitku postala je vodeći glasnogovornik za prava djevojčica na obrazovanje”, obrazloženje je Nobelovog odbora za dodjelu nagrade za mir.

Yousafzai je ranije dobila i nagradu Evropske unije za ljudska prava.Komitet je odao počast Satyarthiju, koji je organizirao različite mirne demonstracije kako bi ukazao na užasnu eksploataciju djece.”Djeca moraju ići u školu i ne smiju biti finansijski iskorištavana. Posebno u sukobom zahvaćenim područjima, kršenje prava djece vodi do prenošenja nasilja sa generacije na generaciju”, navodi se u saopćenju Komiteta za dodjelu Nobelove nagrade.

Borba protiv represije djece

Kailash Satyarthi je osnivač grupe koja se bori protiv trgovine ljudima i borac za za zaštitu prava djece.Njegova organizacija pomogla je u oslobađanju desetaka hiljada djece iz ropstva.Komitet je saopćio kako je nagrada dodijeljena Yousafzai i Satyarthiju ”za borbu protiv represije djece i mladih i prava sve djece na obrazovanje”.Nobelov odbor smatra kako je ovo važan momenat za hinduiste i muslimane, Indijce i Pakistance da se udruže u zajedničkoj borbi za obrazovanje i protiv ekstremizma.

Među kandidatima za Nobelovu nagradu za mir za 2014. godinu su bili papa Franjo, Edward Snowden, Vladimir Putin i mnogi drugi.Nagradu vrijednu 1,1 milion dolara uručit će švedski kralj na ceremoniji 10. decembra.Satyarthi je kazao Al Jazeeri da je zahvalan Komitetu i da je ova nagrada ”priznanje mnogim glasovima djece koja su žrtve ropstva, ne samo u Indiji, nego u cijelom svijetu”.Rekao je da je nagrada čast za njegovu državu te kako se nada da će Vlada Indije sada obratiti više pažnje na patnje djece koja su primorana da rade.Prošle godine ovu nagradu je dobila Organizacija za zabranu hemijskog oružja (OPCW).

(Kliker.info-Aljazeera)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku