hamburger-icon

Kliker.info

Makedonski premijer Zoran Zaev : Problem je u nama, političarima

Makedonski premijer Zoran Zaev : Problem je u nama, političarima

24 Jula
07:09 2017

Predsjednik Vlade Makedonije i lider SDSM-a Zoran Zaev u ekskluzivom razgovoru za N1 potvrdio je da je razriješio sve nedoumice koje je imao sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem nakon njegove izjave o makedonskom scenariju koji bi se mogao preliti na Srbiju, ali i nakon informacije da je bivši pripadnik BIA-e bio u Sobranju.

Zaev je napravio paralelu između BiH i Makedonije, poručivši da se političari trebaju boriti za prava drugih etničkih zajednica, a ne samo za svoju.

“Svi smo izvukli pozitivne pouke iz ove političke krize. Malo smo prepadnuti i to je dobro da bismo radili da se to nikada ne ponovi, niti Makedoniji, niti bilo gdje u svijetu. Uspjeli smo krenuti naprijed da unaprijedimo život svih građana. Vi ste televizija koja pokriva cijeli ovaj multietnički region. Ovi ožiljci na mom licu su zato što sam Makedonac koji se borio za unapređenja prava drugih, manje brojnih naroda i multietničko društvo”, kazao je Zaev za N1.

Na pitanje da li je kriza u Makedoniji bila vještačka, s namjerom da se prelije na druge zemlje, kako je to tvrdio Aleksandar Vučić, Zeav je odgovorio:

“Srbija nije imala neki uticaj ili loše namjere. Naravno, bilo je komentara u predsjedničkoj kampanji o makedonskom scenariju, ali je ne ulazim u to. Prema svim izvještajima, Makedonija je bila blokirana država, institucije nisu radile. Zato su nastale promjene da dođemo do izbora, koji su dali mogućnost da građani odluče. Svi smo imali radnu večeru, lideri Zapadnog Balkana. Tu je bio i predsjednik Srbije, Aleksandar Vučić, i tu smo pružili ruku i krenuli naprijed. Bila je tu i premijerka Ana koja je otvorila lijepe perspektive, što sam ja potvrdio. Uzeli smo obavezu koju žele i naši građani, a to je saradnja i otvaranje novih perspektiva za građane Makedonije i Srbije.”

Vjerujete li u tezu, prema kojoj Brisel želi stvoriti novu Jugoslaviju, kao zamjenu za članstvo ovih zemalja u EU?

“To smo raščistIli sa Briselom. Unapređenje regionalne saradnje ne može biti zamjena za članstvo. To može biti brži put za članstvo, i tu nema dileme. Sve zapadne zemlje će nas više poštovati, ako mi budemo povezaniji. Zašto? Zato što ćemo tako lakše zajednički osvojiti ta tržišta. Tu su EU fondovi, iz kojih ćemo lakše crpiti sredstva”, kaže makedonski premijer.

Kako mislite ubrzati makedonski put u NATO i EU, to jeste razriješiti krizu sa Grčkom?

“Još razgovaramo. Odlučili smo kao nova vlada da riješimo sporove sa svim našim susjedima. Sada su odlični odnosi sa Bugarskom i Albanijom, pa čak i sa Grčkom. Riješili smo po svaku cijenu da gradimo dobre odnose sa svim susjedima. Tražimo pomoć da se nađe način da se Makedonija pribiliži EU. 2005. godine smo dobili kandidatski status, i od tada stojimo. I Grčka će imati koristi od toga što će Makedonija biti članica NATO-a i EU”, poručuje on.

Dok ste bili lider opozicije ukazivali ste na kriminal tadašnje vlasti. Istrage su nekoliko puta pokrenute, pa obustavljane. Može li se očekivati konačan epilog?

“Naš primarni cilj je vladavina prava. Zakoni moraju vladati jednako za sve. Najznačajnija reforma je ta da sudije moraju biti potpuno nezavisni, da bi mogli donositi odluke. Svako ko je kriv treba odgovorati”, tvrdi Zaev.

Dok ste bili u opoziciji, bili ste oštriji na riječima. Jesu li moguća hapšenja nekih od istaknutih ličnosti iz prethodne vlasti?

“To nije moj posao. Moramo stvoriti uvjete da tužiteljstvo i sudovi rade svoj posao. Ako postoje dokazi, onda moraju odgovarati. Ako postoji opasnost utjecaja na svjedoke moraju biti pritvoreni. Ja sam premijer, nisam samo predsjednik stranke, sudstvo je nazavisna vlast. Ako se neko nije ogriješio ne želim da mu se desi išta ružno, a ako jeste, treba odgovarati pred zakonom”, objašnjava predsjednik Vlade Makedonije.

Da Ii je u zajedničkom napretku svih ovih zemalja prepreka stalni nacionalni sukobi, i političke krize?

“Ja u BiH znam dobre Bošnjake i Hrvate, koji odlično sarađuju u biznisu, svi su zajedno u sportu, i u kulturi. Problem je u nama, političarima. Od politike dolaze problemi. Zaboravljmo da se radujemo životu. Trebamo da živimo, da shvatimo da smo svi prolazni, da dolazimo i odlazimo. BiH je donijela 3.000 odluka koncenzusom, ali znam i da ima etničkih prepreka. ali dajte da ih prevaziđemo. Političari treba da se bore za prava drugih etničkih zajednica. Tako ćemo imati i napredak u regionu”, zaključio je Zoran Zaev.

(Kliker.info-N1)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku