hamburger-icon

Kliker.info

“Majka monstrum” osuđena na 18 godina zatvora

“Majka monstrum” osuđena na 18 godina zatvora

13 Decembra
05:45 2006

Majka monstrum kako je nazvana Midheta Halilović, dvadesetšestogodišnja domaćica iz sela Kahrimani kod Zenice, nakon ubistva kćerke Sare, juče je pred Kantonalnim sudu u Zenici osuđena na 18 godina zatvora. Majka ne može imati razlog da ubije vlastito dijete. Osim toga, optužena prema izvještaju ekspertnog tima vještaka psihijatara, ni prije ni poslije nije bila trajni duševni bolesnik, nije duševno zaostala osoba i ubistvo je učinila s predumišljajem. Nakon ubistva pokazala je visok stepen racionalnosti u cilju sprečavanja istrage, usmjeravajući istražitelje u pogrešnom pravcu. Sve su to otežavajuće okolnosti zbog kojih je kazna stroga", rekao je sudija Asim Pezer.

Sa druge strane, kao olakšavajuće okolnosti uzeti su priznanje krivice i činjenica da Halilovićeva do sada nije osuđivana. Prijepodne su predstavnici Tužilaštva ZDK i odbrane iznijeli pred vijećem kantonalnog suda, u kojem su bile i sudije Zvjezdana Antonović i Enes Malićbegović, završne riječi, čemu je prisustvovao i Zijad Halilović, suprug osuđene.  Na upit sudije Pezera da li želi postaviti imovinsko pravni zahtjev, Zijad Halilović je odgovorio odrično.

"Tražim samo da je osudite. Ne želim više da je vidim u svom životu. Živio sam za moju Saru. Zašto ju je morala ubiti? Zašto nije ubila mene, a ne nju", izgovorio je kroz plač Zijad Halilović. Na izricanju presude se nije pojavio, jer je nakon završnih riječi u holu Kantonalnog suda u Zenici dobio epileptični napad.

Monstruozna majka, koju su psihijatri okarakterizirali kao osobu "zlog uma", nije bila rječita kada ju je predsjedavajući Pezer upitao ima li šta da kaže. "Nemam šta reći. Žao mi je što se to dogodilo", kratko je rekla Midheta Halilović. Surovo ubistvo dvoipogodišnje kćerke Sare Midheta je počinila 13. septembra uvečer. Kada se vratila od komšinice Sara nije bila u krevetu. Djevojčicu je tražila po kući, a potom i u dvorištu, gdje je pronašla dok se igrala. Zgrabila je djevojčicu i odnijela na njivu iznad kuće, snažno je počela tući i tresti, a na kraju monstruozno zadavila rukama. Nakon što je vidjela da nemoćna djevojčica ne daje znake života, a kako bi prikrila ubistvo, odnijela je mrtvu djevojčicu u šumu nedaleko od kuće, svukla sa nje odjeću, a nago tijelo ostavila u šiblju. Leš sirote Sare, koja je u decembru trebala proslaviti treći rođendan, pronađen je 27. septembra na mjestu gdje ga je ostavila monstruozna majka.  Nakon što je policiji prijavila navodni nestanak kćerke, Midheta je izjavljivala kako "otmičarima sebe nudi u zamjenu za kćerku". Midheta Halilović je 5. oktobra podvrgnuta testiranju na poligrafu, kada je priznala surovo ubistvo dvoipogodišnje kćerke.

(NN)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku