hamburger-icon

Kliker.info

Mahmoud Abbas o američkom “sporazumu stoljeća” : Samit u Bahreinu je laž smišljena da nas napravi budalama

Mahmoud Abbas o američkom “sporazumu stoljeća” : Samit u Bahreinu je laž smišljena da nas napravi budalama

05 Jula
07:19 2019

Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas ismijao je američku konferenciju održanu prošle sedmice u Bahreinu.

On je ocijenio da je to bila “velika laž” koju je smislio visoki savjetnik predsjednika SAD Jared Kushner  da posrami Palestince.

Kako navodi Beta Palestinci su taj skup u Manami, glavnom gradu Bahreina, bojkotovali i zarekli se da neće prihvatiti rezultate, podsjećaju izraelski mediji.

“Naravno, Manama je počela govorom Kushnera i završila se Kushnerom . Ako je iko razumio šta se još desilo, molim da me informiše jer ja nisam shvatio da se išta desilo. To je sve što je proizašlo”, rekao je Abaas obraćajući se arapskim i palestinskim novinarima u predsjedničkom sjedištu u Ramali na Zapadnoj obali.

Palestinski lider je dodao da je skup “došao i prošao, završio se” i da su mu neki Arapi i neki Evropljani prisustvovali, a neki nisu.

“To je velika laž koju su Kushner  i drugi izmislili da naprave narod budalama. Niko od nas ne pravi budale”, rekao je Abbas.

Konferencija u Bahreinu usredsredila se na ekonomski dio plana SAD za rješenje izraelsko-palestinskog sukoba koji predviđa ulaganja u visini od 50 milijardi dolara u palestinske teritorije Zapadnu obalu i pojas Gaze, kao i susjedne zemlje u kojima žive palestinske izbjeglice.

Politički dio tog plana predstaviće se kasnije. Palestinsko rukovodstvo smatra da fokus na ekonomiju podriva aspiracije Palestinaca za državnošću.

On je takođe optužio SAD da su pokušale da iskoriste taj skup za normalizaciju odnosa Izraela s arapskim državama. SAD i izraelski zvaničnici kritikovali su Palestince zbog bojkota konferencije.

Abbas je u svojoj ocjeni takođe pomenuo uslove za obnovu kontakata Palestinske uprave i Bijele kuće koji su prekinuti u decembru 2017. godine kada je američki predsjednik Donald Trump priznao Jerusalim kao glavni grad Izraela.

“Vi priznajete viziju dvije države i istočni Jerusalim kao okupiranu zemlju i međunarodni legitimitet kao bazu za dijalog. Ako te riječi meni kažete ili ih pošaljete na malom parčetu papira naći ćete me u Bieloj kući narednog dana. Nismo zatvorili vrata Americi, već ih ostavili odškrinuta”, rekao je palestinski predsjednik.

Abbas je to rekao nakon što je u utorak Kushner  izjavio da je Trumpu Abbas i dalje “veoma drag” uprkos prekidu veza.

Palestinski lider je takođe kazao da je samo jedan Palestinac koga je optužio da je špijun bio na skupu u Bahreinu.

Tamo je zapravo bila mala grupa palestinskih biznismena, a jedan od njih je uhapšen i ubrzo pušten po povratku, dok je drugom oduzet pasoš, lična i kreditna karta.

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku