hamburger-icon

Kliker.info

‘Magični’ materijal budućnosti: Tanji od papira, čvršći od čelika, lagan i savitiljiv

‘Magični’ materijal budućnosti: Tanji od papira, čvršći od čelika, lagan i savitiljiv

30 Juna
06:29 2014

grafen2Grafen je dvodimenzionalni ‘magični’ materijal sastavljen od atoma ugljika koji je tanji od papira i čvršći od čelika, lagan je, snažan, savitljiv, rastezljiv i odličan provodnik električne energije.Ovaj materijal je prvi puta izoliran još 2003. godine te su brojne velike kompanije poput Applea, IBM-a i Lockheed Martina, svjesne njegovog nevjerovatnog potencijala, već prijavile brojne patente bazirane na njemu, a samo je Kina do sada prijavila 2.200 takvih patenata.

Na Business Insideru napominju kako su mogućnosti primjene grafena gotovo neograničene te naučnici eksperimentiraju s ovim materijalom u razvoju antena, filtera desalinizacije, guma, avionskih krila, teniskih reketa i brojnih drugih materijala, a na ovoj su stranici nabrojali pet mogućih primjena grafena koje nam pokazuju zašto je ovo zaista materijal budućnosti.

Baterije – trenutno najveći problem s brojnim mobilnim uređajima jeste prekratko trajanje baterije te pametne telefone često moraju puniti i dva puta dnevno. Upravo bi grafen mogao riješiti ovaj problem te naučnici već neko vrijeme eksperimentiraju s ovim materijalom zahvaljujući kojem bi baterije mogli napuniti za nevjerovatnih 20 sekundi, pri čemu bi baterije zadržale više od 90 posto kapaciteta i nakon 1.000 ciklusa punjenja.

Zamjena silicija u kompjuterskim čipovima – u budućnosti bi ovaj materijal mogao zamijeniti silicij u kompjuterskim čipovima – novinari BI-a kažu da je pred naučnicima još puno posla te da su trenutne metodologije na kojima rade ‘eksperimentalne i preskupe’, no s obzirom na nevjerovatna svojstva grafena, nemoguće je ignorirati potencijal elektronike bazirane na njemu.

Pametni telefoni – osim u razvoju baterija i kompjuterskih čipova, grafen bi u budućnosti mogao biti osnova i za proizvodnju pametnih telefona. Upravo bi on mogao omogućiti razvoj savitljivih i neuništivih mobilnih uređaja o kojima se posljednjih godina sve češće govori.Razvoj solarnih ćelija – zahvaljujući sposobnosti provođenja svjetla, grafen bi mogao potaknuti daljnji razvoj solarnih ćelija te bi mogao zamijeniti platinu, ključni, ali višestruko skuplji element koji je danas jedna od osnova solarnih ćelija.

Primjena na živom tkivu – u izdanju časopisa Nature iz marta 2012. godine predviđeno je kako bi se grafen mogao koristiti za stvaranje bioloških implanata, a profesor sa univerziteta u Machesteru Aravind Vijaraghavan kaže kako bi on čak mogao komunicirati s našim biološkim sistemom, odnosno ‘razgovarati sa stanicama’.Ipak, usprkos sve većem ulaganju u njegov razvoj, proći će još godine (možda i desetljeća) prije nego grafen postane jedan od temeljnih materijala u brojnim industrijama. (Kliker.info-BP)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku