hamburger-icon

Kliker.info

Madeleine Albright: Kosovo je nezavisna zemlja i zaslužuje biti priznato od svih

Madeleine Albright: Kosovo je nezavisna zemlja i zaslužuje biti priznato od svih

12 Juna
14:38 2019

Bivša američka državna sekretarka Madeleine Albright izjavila je danas u Prištini da je Kosovo nezavisna država i da zaslužuje da ga svi priznaju, javlja Beta.

Albright od jučer boravi na Kosovu u okviru obilježavanja 20 godina od ulaska međunarodnih mirovnih snaga, a predsjednik Kosova Hashim Thaci uručio joj je Orden slobode.

Tom prilikom rekla je da je voljna primiti orden, ali da najviše uživa u tome da bude dio Kosova.

“Nikad neću zaboraviti godine rata, ljude koji pjevaju ‘Hvala vam, SAD’. Mislim da je SAD uradio pravu stvar. Počašćena sam što sam ovdje s vama. Kosovo je nezavisna zemlja i stoga zaslužuje biti priznato”, rekla je Albright.

Prijem za Wesleyja Clarka

Thaci je rekao da će ona uvijek ostati heroj naroda Kosova.

“Blagoslovljeni smo kao zemlja koju ste Bill Clinton i Vi vratili u svoju porodičnu kuću i u koju ste došli da čestitate 20. godišnjicu slobode Kosova, 20. godišnjicu nade i povjerenja. Znali ste ujediniti demokratski svijet. Kao predsjednik Kosova i Vaš prijatelj, dozvolite mi da dodijelim Orden slobode za Vaš izvanredni doprinos slobodi i nezavisnosti Kosova”, rekao je Thaci.

Albright je danas primio i predsjednik Skupštine Kosova Kadri Veseli, a u Prištini će u okviru manifestacija biti otkrivena i njena bista.

Predsjednik Kosova danas će primiti i bivšeg zapovjednika snaga NATO-a u Evropi Wesleyja Clarka, koji je rukovodio akcijama NATO-a protiv tadašnje Savezne Republike Jugoslavije.

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku