hamburger-icon

Kliker.info

Mađarska kao primjer : Skoplje razmatra ogradu i vojsku na granici

Mađarska kao primjer : Skoplje razmatra ogradu i vojsku na granici

11 Septembra
07:35 2015

zicateror2Hiljade izbjeglica nastoje da prođu kroz Mađarsku prije 15. septembra, kada će na snagu stupiti mjere oštrije kontrole granica i kažnjavanje ilegalnih prelazaka.O sličnim mjerama zaštite granica razmišlja i Makedonija, dok Njemačka – za sada, svoja vrata izbjeglicama drži širom otvorena.

Ograda visoka četiri metra i duga 175 kilometara, specijalne snage i strožiji zakoni – mađarska je strategija u borbi protiv priliva izbjeglica.

Vojna vozila na granicu sa Srbijom kreću isti dan kada mađarski ministar unutrašnjih poslova predlaže proglašavanje “stanje opće krize zbog masovnih migracija”.

Mađarski Parlament najavio je raspravu o prijedlogu da vojska pomogne policiji u osiguravanju granice.

Makedonija razmatra ogradu i vojsku na granici

Panika i u Makedoniji. Ministar vanjskih poslova u intervjuu za mađarski sedmični list Figiyelo otkriva da i njegova zemlja razmatra mađarski model zaštite granica

“Ukoliko ozbiljno shvatamo ono što Evropa od nas traži, trebat će nam i to. Vojska ili ograda. Ili oboje“, kazao je Nikola Poposki, makedonski ministar vanjskih poslova.

Ali Makedonija, kao i Mađarska, nisu zemlje snova izbjeglicama. Oni uglavnom žele u Njemačku, koja im sada širom otvara vrata.

Njemačka kancelarka Angela Merkel, obilazeći izbjeglički prihvatni centar u Berlinu, poručuje da oni koji dobiju azil trebaju pomoć za što bezbolniju integraciju u novo društvo.

Njemačka želi da rade, poštuju zakone i uče jezik.

„Hiljade migranata svakodnevno stižu u Berlin, i to je ogroman izazov. Ali sam ovdje stekla dojam da postoji motiviranost i odlučnost da se suočimo s tim izazovom. Danas sam svjedočila nečemu što se dešava širom Berlina i cijele zemlje, a to je pažnja usmjerena na svako dijete. Toliko je entuzijazma, toliko spremnosti da se nauči i mi im želimo pružiti dobru budućnost”, rekla je Merkel.

Problem riješiti sa Turskom

Pitanje izbjeglica Evropa treba rješavati s Turskom – koja ih je primila u najvećem broju, smatra turski premijer.

„ Ovo pitanje je zajedničko za Tursku i Evropu. Tako ga treba i rješavati. Osjetljivost prema izbjeglicama i hitna akcija u Evropi je pozitivan rasplet događaja. Mada Evropa s tim kasni“, naveo je Ahmet Davutoglu, turski premijer.

On je o izbjeglicama razgovarao s predsjednikom Evropskog vijeća Donaldom Tuskom.

„Solidarnost i jedinstvo su principi kojima ćemo se voditi. Ali uz mjere kontrole protoka izbjeglica i kontrole granica, i to zbog onih koji profitiraju na njihovom očaju. Mislim na trgovce ljudima i krijumčare“, rekao je Tusk.

Uzimajući u obzir sve pooštrene mjere zaštite evropskih granica, Ujedinjeni narodi procjenjuju da će do kraja ove i u narednoj godini u Evropu stići blizu 850.000 izbjeglica.

(Kliker.info-Aljazeera)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku