hamburger-icon

Kliker.info

Mađarsk premjer protiv njemačke kancelarke : Orbanov plan potpunog zatvaranja Evrope pred migrantima

Mađarsk premjer protiv njemačke kancelarke : Orbanov plan potpunog zatvaranja Evrope pred migrantima

21 Aprila
04:31 2016

OrbanMerk2Mađarski premijer Viktor Orban krenuo je na turneju po glavnim gradovima EU, tražeći podršku za svoju ideju potpunog zatvaranja Evrope pred migrantima. Viktor Orban, naime, predstavlja svoj plan “Šengen 2.0”, čija je glavna ideja Evropa-tvrđava, a koji u Njemačkoj čitaju kao “plan protiv Angele Merkel”, kako je to ranije objavio Cajt.

Orban se juče sastao sa bivšim njemačkim kancelarom Helmutom Kolom, što je ocijenjeno kao dodatni minus Angeli Merkel i njenoj izbjegličkoj politici.

Kol je, podsjeća se, više puta kritikovao politiku njemačke kancelarke prema migrantima. Orban se prije posete Kolu sastao sa bavarskim kolegom i šefom CSU Horstom Zehoferom, žestokim unutarkoalicionim oponentom Angele Merkel u migrantskoj politici. Nakon sastanka sa Zehoferom, Orban je objavio da Mađarska neće prihvatiti transfer izbjeglica iz Turske.

“Evropa ne može da postane nova domovina za milione”, napisano je u predgovoru nove knjige Viktora Orbana, objavljenoj ovog vikenda. Mađarski premijer odbacuje bilo kakav plan kvota o preraspodjeli izbjegličkog tereta, koji je tražila Evropska komisija. Zato predlaže strožu kontrolu dolaska izbjeglica, koji bi zahtjeve za azil podnosili izvan granica Evropske unije, u “kontrolisanim i izolovanim prihvatnim centrima”.

Svoj plan je predstavio u petak u Lisabonu, na sastanku Centrističke demokratske internacionale (CDI). “Moramo da zaštitimo svoje granice”, poručio je Orban, prenio je portal Euraktiv. Ako neka zemlja nije u stanju da zaštiti spoljnu granicu EU, mora da zatraži pomoć drugih članica ili Fronteksa, navodi se u planu mađarskog premijera.

Orban je jedan od potpredsjednika CDI, organizacije koja okuplja centrističke stranke demohrišćanske orijentacije. Orbanov akcioni plan kruži po zemljama članicama Višegradske grupe (Češka, Slovačka, Poljska), a mnogima će ga predstaviti mađarski premijer lično. Objasnio je da je morao da predloži nešto novo jer je prijedlog Evropske komisije za upravljanje migrantskom krizom bio “loše vođen”.

Orban je i u Lisabonu kritikovao ponašanje EU u migrantskoj krizi: neprihvatljivo je, istakao je, da neko u Briselu odlučuje da članice EU moraju da rješavaju svoje demografske i ekonomske probleme kroz migraciju.

“Mi vjerujemo da u EU postoje oni koji svoje probleme žele da riješe na taj način i oni koji to ne žele”, rekao je Orban upozorivši da EU ne može da liši Mađarsku prava da sama odlučuje kako će rješavati te probleme. Drugim riječima, EU ne može da stvori sistem u kojem će pustiti migrante da dođu, a nakon toga svakoj zemlji članici nametnuti kvote kojima će odrediti koliko koja zemlja mora da primi izbjeglica. Zbog toga je Mađarska odlučila da raspiše referendum o kvotama, podsjetio je Orban.

“Referendum je važan jer, otkako imamo zvanični prijedlog Brisela na stolu, imamo i veliki pritisak. Ako ne zaustavimo Brisel s tim referendumom, oni će nam nametnuti (…) mase ljudi s kojima ne želimo da živimo zajedno”, ukazao je Orban. Inače, Orbanov plan ima 10 tačaka, ali niko ga do sada nije detaljno prenio. EU je juče odobrila 83 miliona evra za poboljšanje smještaja izbjeglica u Grčkoj, gdje se zadržalo oko 50.000 imigranata.

(Klker.nfo-B92)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku