hamburger-icon

Kliker.info

Luna Mijović u borbi za pravdu: Nezakonite diplome u režiji profesora Ganića

Luna Mijović u borbi za pravdu: Nezakonite diplome u režiji profesora Ganića

05 Maja
22:18 2017

Uskoro će svoj sudski epilog dobiti jedna od najvećih kontroverzi univerzitetskog profesora i biznismena Ejupa Ganića. Pred Općinskim sudom u Sarajevu bit će izrečena presuda po tužbi Lune Mijović iz Sarajeva, koja je bila jedan od osam studenata koji pokušavaju dokazati da ih je Ganićev SSST teško obmanuo i oštetio upisujući ih na, kako se kasnije pokazalo, nelegalno osnovanu, zakonski nepostojeću Sarajevsku filmsku akademiju (SFA).

Luna Mijović, koja se proslavila ulogom u domaćem filmu “Grbavica”, provela je kompletnu proceduru utvrđivanja nezakonitosti koje su počinili Ganić i SSST. Nadležni inspekcijski i Vladini organi Kantona Sarajevo, na njen zahtjev, utvrdili su da je Ganić neovlašteno upisivao studente, ubirao od njih visoku upisninu, a da njegova SFA, u to vrijeme, nije dobila nijedno odobrenje neophodno za osnivanje i rad visokoškolske institucije.

Luna je, tvrdi, skupa sa sedam drugih svojih kolega bila žrtva te mahinacije, pa se, po utvrđivanju činjeničnog stanja, obratila Sudu za dosuđivanje odštete kojom bi bar djelimično bila sanirane posljedice koje su joj načinjene.

„U oktobru 2010. godine prijavila sam se na konkurs koji je raspisan u sredstvima javnog informisanja za upis studenata na prvu godinu studija, na odsjeku koji je Sarajevska škola za nauku i tehnologiju (SSST) nazvala: Sarajevska filmska akademija – Odsjek filmska režija.

Odlučujući o izboru, prihvaćena je moja prijava i ja sam na Odsjek uredno upisana“, kaže Luna Mijović i pokazuje svoj Index , uredno opečaćen i ovjeren, s kojim je mislila da je postala “pravi” student.

„Životna želja i opredjeljenje su mi bili da studiram filmsku režiju, nastavlja Luna, te sam se na SFA upisala sa velikim elanom i entuzijazmom, sretna što ću ostvariti životni san da steknem diplomu filmskog reditelja!“

Prilikom upisa u prvu godinu SFA, platila je, na ime školarine, iznos od 2.685,05 eura. Kasnije je uplatila i drugi dio – 2.556,46 eura. Prvu godinu studija završila je sa visokim prosjekom ocjena, te se upisala i na II godinu studija.

„Međutim, tokom trajanja školovanja na II godini studija, saznala sam da je nadležni organ, Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo, tek 11. 5. 2012. godine dalo saglasnost za početak rada ovoga fakulteta, odobravajući da SFA upisuje studente na pomenuti odsjek Sarajevske filmske akademije. Ali, kako se u tom Rješenjeu izričito navodi – da ih upisuje tek od početka školske 2012/2013 godine!

Tada sam shvatila da studiram na nelegalnom fakultetu, čijim bi završetkom stekla nelegalnu i nevažeću diplomu, koja nigdje ne bi bila priznata niti bi imala ikakvu legalnu i legitimnu vrijedost”, kaže Luna.

Da bi provjerila svoja saznanja, obratila se Prosvjetnoj inspekciji Kantona Sarajevo. Ona je, na njen zahtjev, izvršila nadzor nad SFA i konstatovala da je vlasnik „fakulteta“, protivno Zakonu o visokom obrazovanju (Sl. novine Kantona Sarajevo br.22/10), izvršio samovoljno i nelegalno osnivanje organizacione jedinice Sarajevo Film Academy. Time je, kaže Luna, obmanuo sve upisane studente te njihovo studiranje učinio nelegalnim i nepriznatim!

Pokazuje Dokument , u kojem jasno stoji da je, nakon izvršenog nadzora, Prosvjetna inspekcija donijela Rješenje kojim se SFA-u zabranjuje da nastavi izvođenje nastave na organizacionoj jedinici “Sarajevo Film Academy”, za studente koji su u prvu godinu studija upisani prije studijske 2012/2013. godine!

Isto je utvrđeno još jednom intervencijom inspekcije, kada je opet izrečena zabrana rada SFA-a. Na ovo Rješenje SSST i SFA su uložili žalbu. Ona je, Rješenjem Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade broj:11-05-38-27831-9/12 od 23. 1. 2013 godine – odbijena. Time je okončan sav pravni posao oko dokazivanja nelegalnosti SFA, sa izričitom presudom da se radi o nelegalnoj visokoškolskoj organizaciji, koja je protivpravno upisivala studente (osam djevojaka i mladića) 2010. i 2011. godine. Ovo Rješenje je konačno, bez prava na žalbu!

SFA ni tu odluku nije ispoštovala, nije prekinula sa izvođenjem nastave. Kasnije je, krajem 2013. godine, čak i izdala diplome generaciji “studenata” iz 2010. i 2011. godine.

“Na osnovu ovako utvrđenog činjeničnog stanja, nije mi preostalo ništa drugo nego da u proljeće 2012. godine, u junu, napustim ovo nelegalno studiranje, jer bi mi eventualno stečena diploma, po svim zakonskim propisima, bila nelegalna. Dvije godine sam provela na fakultetu koji, u to vrijeme, pravno i zakonski nije ni postojao”, kaže Luna Mijović.

Nakon ispisivanja sa SFA, Luna je pokrenula, putem redovnog suda, parnični postupak sa zahtjevom za naknadu štete koja joj je pričinjena. Odluke i dokazi svih nadležnih institucija, smatra, na njenoj su strani.

„I država je, poput mene, trebala pokrenuti postupak kažnjavanja SFA, SSST i profesora Ganića. Ona to nije učinila, iako su upravo ti organi utvrdili sve nezakonitosti i zabranili rad SFA sa studentima koji su sa mnom upisani. Država je prešutjela i podjelu diploma koje je SFA upriličila za moju generaciju, a koje su, ustvari, potpuno bezvrijedni papiri. Nadležni organ morao je te diplome proglasiti nevažećim“, kaže Luna.

„SFA, SSST i profesor Ganić počinili su niz prekršaja i krivičnih djela za koje moraju zakonski da odgovaraju. Najbolje to zna gospodin Sifet Kukuruz, sadašnji pomoćnik ministra za visoko obrazovanje i nauku Kantona Sarajevo“. Kukuruz je, inače, bio kantonalni inspektor koji je 2012. utvrdio sve nezakonitosti na SFA i u dva navrata svojim odlukama te iste godine zabranjivao Ganiću rad sa nelegalno upisanim “studentima” iz Lunine i sljedeće generacije.

Lunin otac, poznati bh. novinar Vlastimir Mijović rekao je Patriji da je, kada je vidio da nadležni organi o svemu šute, pokrenuo postupak za podnošenje krivične prijave nadležnom tužilaštvu, a protiv nadležnih organa, zbog nekažnjavanja Ejupa Ganića, SSST-a te Nenada Dizdarevića, koji je, kaže Mijović „s punom sviješću potpisivao lažne studentske indexe i druge dokumente“.

„Protiv Dizdarevića i protiv Ganića podnijet ću također krivične prijave. Oni trebaju biti kažnjeni zbog izdavanja lažnih diploma Luninoj i narednoj generaciji “studenata”, a te diplome, shodno zakonu, moraju biti poništene – kaže Mijović.

“Želim da, na ovaj način, počinitelji teških nezakonitosti dobiju zasluženu kaznu, ali i da budu obeštećeni mladići i djevojke koji su prevareni i finansijski opljačkani, kojim su uručene diplome koje nisu zakonski validne“, dodao je Mijović.

(Kliker.info-NAP)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku