hamburger-icon

Kliker.info

Lopta je okrugla : Oručević u špicu napada SBB-a

Lopta je okrugla : Oručević u špicu napada SBB-a

21 Aprila
19:17 2016

safa7Kakvo to političko-interesno ljepilo na problemu političke krize u Mostaru spaja; „NVO sektor“, srbijanske „organizacije“, SDP BiH, DF i u konačnici Radončičev SBB? Šema je doista komplikovana, ali iza nje stoji samo jedan čovjek; političar, filantrop i biznisemen – Safet Oručević.

Ukoliko bi smo ovaj labirint interesa bivšeg gradonačelnika Mostara nastojali opisati fudbalskim žargonom, onda bi to moglo zvučati ovako; „vispreni Mostarac“, (kako ga voli titulirati jedan dio sarajevskih medija), prvo je klizeći đonom išao na bekove SDA, da bi onda vještim manevrima na sredini terena loptu, prvo proturio kroz noge vezisti Koordinacije Srba, pa zatim i zbunjenom stopreskom dvojcu SDP-DF. Akciju je okončao snažnim pasom u prazan prostor prema vođi navale SBB-a!

I sve to u manje od mjesec dana igre na raskvašenom terenu mostarske političke baruštine.

Način na koji Oručević razmjenjuje duple pasove sa svojim partnerima u igri oko budućnosti Mostara neodoljivo podsjeća na taktiku trenara, koji je svjestan da nema neku, Bog zna kako dobru ekipu, pa protivnike nastoji zbuniti nelogičnim izmjenama i čudnim taktikama. Uglavnom improvizira.

Taman kada publika pomisli da se lopta kreće preko „lijevog krila“ (SDP-DF), Oručević naglo promijeni smijer kretanja i loptu šutne daleko prema desnom boku SBB-a. „Pimplanje“ se ljevičarima i samozvanim zaštitnicima građanske opcije nije se još ni okončalo, a Oručević je već u (pre)letu prema drugom kraju terena, gdje ga, na lični poziv glavnog selektora, već očekuje odmorna ekipa SBB-a.

Ista taktika je primjenjena i prilikom „gulizanja“ Koordinacije Srba, koja je priznala da joj je bliska Oručevićeva malonogometna NVO ekipa „Centra za mir“, da bi zatim „vispreni Mostarac“ nabačenu loptu odlučno degažirao daleko prema odbrani dvojca SDP-DF. Koordiniaciji nije preostalo ništa drugo, nego da novog kondicionog trenera potraži u – Trebinju.

Ovakvom taktikom, Oručević , nastoji ostaviti utisak raznovrsnog i polivalentnog igrača, koji može igrati na bilo kojem mjestu i bilo kojoj ekipi (stranci). Očite nedostatke u strategiji igre na duge staze, nastoji amortizirati bez puno tračanja, ali sa dosta dugih lopti, lažnjaka i finti sa malih terena. Uzda se u svoje iskustvo i vjeruje da još nije došlo vrijeme da „okači kopačke na klin“. Vjeruje da na pri kraju svoje karijere može ostvariti neki dobar transfer, koji će mu produžiti vijek trajanja i vratiti staru slavu.

Njega, naime ne zanima „haklanje“ sa malim ekipama, pa preko njih nastoji doći do političke Lige prvaka, gdje se realno najbolje igra i gdje se vrte najveći trnsferi. Dani provedeni u jednoj od najjačih ekipa političke lige se teško zaboravljaju…

Napada na najjače, ali potajno kuje i plan povratka među njih. Ukoliko je to nemoguće sa vlastitom ekipom, onda neka to bude barem neki stabilan politički ligaš poput SBB-a, koji se, iako sa malim šansama, ipak nekako može uključiti u play-off razigravanje.

Uostalom zar nije lopta okrugla….ili možda nije. Takav vam je fudbal. Pardon politika.

F.K. (Starmo)

Podijeli

Jedan komentar

  1. Gledatnas
    Gledatnas 22 Aprila, 05:29

    Laprdaj, laprdaj ali veceg mostarca medju politicarima od njega ipak nema

    Odgovori

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku