hamburger-icon

Kliker.info

Logično pitanje Nenada Čanaka : Zašto i Vojvođani ne bi na referendum?

Logično pitanje Nenada Čanaka : Zašto i Vojvođani ne bi na referendum?

28 Septembra
07:28 2016
nenad-canak-1Potaknut, a vjerojatno i isprovociran, referendumom Milorada Dodika, predsjednika Republike Srpske, o datumu kada će se u ovoj moralno sumnjivoj državnoj tvorevini slaviti nešto kao dan državnosti, predsjednik Lige socijaldmokrata Vojvodine Nenad Čanak izjavio je  kako će predložiti da se i u Vojvodini provede referendum pa da se u tom dijelu Srbije vidi što narod misli o ukidanju, prije dvije godine, Statuta Vojvodine.

Tim ukidanjem Beograd je Vojvođanima dao na najzorniji način do znanja kako ne dolazi u obzir bilo kakav oblik autonomije za Vojvodinu pa im je oduzeto pravo da Novi Sad nazivaju svojim glavnim gradom.

– Ako se takva praksa primjenjuje i hvali u susjednoj državi, LSV predlaže da ona bude uvedena i u Srbiji – rekao je Čanak i dodao kako vjeruje da će srpski predsjednik Tomislav Nikolić “s radošću dočekati” taj prijedlog aludirajući kako je Nikolić bio jako sretan, kako je tada izjavio, kada je Dodik najavljivao referendum koji se održao, usprkos protivljenju međunarodne zajednice, u nedjelju u RS.

Čanak je očito danas bio raspoložen za ismijavanje Nikolića pa je u pisanom saopštenju  novinarima napisao, referirajući se na nedjeljni dernek u RS, kako je “tvrdnjom da je referendum pokazao volju građana i da ne bi trebalo da ostane mrtvo slovo na papiru, Nikolić još jednom Srbiju i njene građane osramotio i izložio ih riziku, pridružujući se svojim stavom najekstremnijim dijelovima našeg društva”.

Spočitnuo je kako LSV oštro osuđuje “ratnohuškačku retoriku Tomislava Nikolića”, zbog toga što je susjedne i suverene države nazvao “srpskim zemljama” očito aludirajući na Nikolićeve stavove kao su “srpske zemlje svugdje gdje ima Srba”.

– Naši susjedi imaju svoja međunarodno priznata imena, a retorika o srpskim zemljama je bila dio ratne politike koju je Nikolić podržavao, u kojoj je sudjelovao i koju ovakvim svojim izjavama ponovo priziva – dijagnosticirao je Čanak.

Nije rekao kako se Republika Srpska, zapravo temelji na genocidu u Srebrenici, što je potvrdio u više drugostupanjskih presuda dugogodišnjim zatvorskim kaznama i sud u Haagu, redom srspkim oficirima i političkim dužnosnicima, a šlag na tortu će biti, vjerojatno već sljedeće godine, konačne presude Radovanu Karadžiću i Ratku Mladiću.

Čanak zacijelo nije mislio na to da će u Vojvodini već sutra raspisati referendum, kao u nedjelju Dodik u RS, kojim bi se odredili voljom naroda koji živi u Vojvodini, barem obrisi nečega što bi nalikovalo na državnost iako je unazad nekoliko godina bilo tih pokušaja dok u Srbiji na vlast nije došla Vučićeva i Nikolićeva Srpska napredna stranka i sve u korijenu posjekla.

On je razuman političar i pričekat će završnu fazu ulaska Srbije u EU pa će tada postaviti i uvjetovati pitanje autonomije Vojvodine. Ono što se događalo zadnjih 30-tak ili 40-tak godina na tim prostorima više se može nazivati nasilnim naseljavanjem s političkom i ideološkom pozadinom već normalnim populacijskim kretanjima na jednom prostoru.

Čanak nije rekao, ali je očito ciljao na to zašto bosanski Srbi u BiH mogu odlučivati o svojoj sudbini, a Vojvođani ne mogu u Srbiji? Dodikovi potezi mogli bi ostaviti nesagledive posljedice i na Srbiju i na cijeli Balkan.

(Kliker.info-Seebiz)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku