hamburger-icon

Kliker.info

Ljubo Ćesić Rojs : Ako će nas dražiti, formirat ćemo snage i osloboditi Banja Luku (Video)

Ljubo Ćesić Rojs : Ako će nas dražiti, formirat ćemo snage i osloboditi Banja Luku (Video)

26 Aprila
05:17 2011
Ovih je dana aktualizirana i priča o istragama za zločine hrvatske vojske u BiH. Republika Srpska provodi istrage vojnih akcija Južni potez s naglaskom na Mrkonjić Grad.Dio umirovljenih hrvatskih generala mogao bi se naći na tjeralici. Nakon oslobodilačke akcije Oluje hrvatska je vojska nastavila s akcijama Maestral i Južni potez. U Republici Srpskoj upravo dijelove tih akcijama smatraju spornima.Podnijeli su, kako nam je kazala glasnogovornica tužiteljstva BiH Selma Hećimović, kaznene prijave i provode se istrage. Republiku Srpsku najviše zanimaju navodni zločini u Mrkonjić gradu. Jedan od sudionika tih akcija je i general Ljubo Ćesić Rojs.
 
‘Ja nisam kao drugi koji cmizdre”Neka procesuiraju pa Mrkonjić grad je naša zadnja operacija južni potez. Bio sam u tim operacijama, ja nisam kao drugi koji cmizdre i neće reći da su bili, ja sam bio i kakva sad Republika Srpska i njihove optužnice’, rekao je Ljubo Česić Rojs.O ideji Republike Srpske da se procesuira hrvatske generale Rojs priča već godinama. Presuda u Haagu koja u zločinački pothvat stavlja bivšeg predsjednika i ministra obrane smatra Rojs sada je samo vjetar u leđa Banja Luci. ‘ ‘Nikada ne bi došlo do Daytonskog sporazuma da nije bilo hrvatskih snaga. Bihać ne bi bio oslobođen već bi doživio sudbinu Srebrenice’, tvrdi Rojs. Uz Rojsa na navodnoj listi Republike Srpske su i Rahim Ademi, generali Glasnović i Filipović ali i aktualni savjetnik premijerke Kosor Damir Krstičević.
‘Banja Luka povijesno pripada Hrvatskoj’                       Spominju se i generali HVO-a. Jedino Rojs odgovara i na pitanja medija iz Banja luke. ‘I danas sam rekao za njihovu televiziju, gospodo draga nikada ne bi imali Republiku Srpsku da nije bilo predsjednika svih Hrvata Franje Tuđmana, Ministra Šuška i zapovjednikom generala Ante Gotovine. Ako nas budele dražili opet ćemo formirati snage i osloboditi Banja Luku jer ionako povjesno pripada Hrvatskoj’, rekao je Rojs.Haški sud provodio je istrage o istim stvarima no nikada nije podigao optužnice. ‘Što se tiče odlaska preko granice zašto ne bi išao, ako nam treba suditi neka nam sude hrvatski sudovi. Ja sam rekao za razliku od kolega ne cmizdrim i ne odričem se svih tih akcija’, dodao je Rojs. Odluči li se BIH tužiteljstvo za podizanje optužnica i tjeralice mogu prozvane generale teretititi isključivo po individualnoj, a nikako po zapovjednoj odgovornosti.
 (Kliker.info-Dnevnik.hr)
Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku