hamburger-icon

Kliker.info

Ljubo Bešlić, gradonačelnik Mostara : I da želim, nemam kome podnijeti ostavku

Ljubo Bešlić, gradonačelnik Mostara : I da želim, nemam kome podnijeti ostavku

10 Novembra
06:32 2014

BeslicLjubo2Ako je Mujaga Komadina ostao ubilježen u historiji kao najznačajniji gradonačelnik Mostara, za čije su vladavine izgrađeni brojni objekti, onda će, vjerovatno, Ljubo Bešlić (HDZ BiH) biti upisan kao gradonačelnik s najdužim stažom.Tako je Bešlić, nakon što je izgurao jedan mandat, ponovo 2008. godine izabran da vodi grad na Neretvi. Ali, gradonačelnik nije postao glatko kao prvi put. Tačnije, za prvog čovjeka Mostara izabran je nakon 18 pokušaja i 14 mjeseci od održavanja izbora, a iz SDA su, tada, uveliko pričali i optuživali se zbog „kupovine glasova“, jer je neko od njihovih vijećnika morao, tajno, zaokružiti „da“ za HDZ-ovog kandidata Bešlića.

Bošnjačka politika

Te 2008. godine Mostarci su posljednji put birali lokalnu vlast, jer zbog neprovedbe odluke Ustavnog suda BiH, kojom je naložena izmjena Statuta Mostara i Izbornog zakona, lokalni izbori u gradu na Neretvi nisu održani 2012.

O tome kako mu je upravljati Gradom, koji je izgubio kontinuitet zakonodavne vlasti, Bešlić vrlo otvoreno govori u intervjuu za naš list. Pojašnjava i zašto je zapadni dio Mostara više izgrađen te iznosi mišljenje o tome da bi, s obzirom na to da je prošlo puno vremena od miniranja „ljiljana“ u dvorištu Gradske vijećnice, Kantonalni i Federalni MUP trebali javnosti objaviti svoja saznanja o ovom slučaju. Bešlić priznaje da je zbog problema sa srcem namjeravao podnijeti ostavku, a govori i o tome kako je doživio hapšenje njegovog prijatelja, zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića.

Trenutno se plasiraju informacije o tome da će lokalni izbori u Mostaru biti održani tek 2016. Kako to komentirate s obzirom i na to da su Vaša stranka HDZ BiH i SDA glavni akteri pregovaračkog procesa?

– Podupirem pregovore da se čim prije okonča ova kriza u Mostaru, a ona će se okončati implementacijom presude Ustavnog suda. Ne mogu komentirati ništa oko nagađanja da će to biti 2016. godine. To će biti onog trenutka kada se oko mogućeg rješenja osigura parlamentarna većina da se promijeni Izborni zakon i tako provede presuda Ustavnog suda. Mi činimo i činit ćemo sve sa svoje strane da grad što bolje funkcionira u zadatim i mogućim okvirima dok se ne provede odluka Suda.

Na čelu ste Grada od 2004. No, od 2008. upravljate Gradom bez Gradskog vijeća, blokirani su brojni procesi, rad javnih preduzeća doveden je u pitanje, nemoguće je provoditi usvojene regulacione planove, imovinski predmeti građana također su blokirani. S druge strane, iz bošnjačkih krugova se često čuje da Gradom upravlja samo jedan čovjek, odnosno Vi. Kako to komentirate?

– Vaš sam upit pokazuje kako je posljednjih godina teško obnašati ovu funkciju, međutim, mi se borimo, iako zakočeni sa svih strana, da i dalje ponudimo najbolja moguća rješenja za Grad. Nedostatak Vijeća za neke stvari nemoguće je nadomjestiti. Ponovit ću kako su u Mostaru zakočeni i usporeni brojni procesi, jer nemamo zakonodavnu vlast, kao i zbog nekih odluka donesenih od Gradskog vijeća koje nisu u skladu sa zakonskom legislativom i dodatno blokiraju rad gospodarskih društava. To treba otkloniti. Mostar mora biti normalan grad kao i svaki drugi, prednjačiti u nekim stvarima u BiH, ali s ovakvim statutom i činjenicom da nemamo zakonodavnu vlast, još je stanje i dobro.

Ne treba zanemariti ni ulogu međunarodnih čimbenika, koji se nisu potrudili da se nametnuti statut, koji se u određenim segmentima pokazao nefunkcionalnim, ispravi i promijeni. Sporadični medijski napisi kako Gradom upravlja samo jedan čovjek, odnosno ja kao gradonačelnik, jednostavno ne drže vodu, te kao takvi ne zavređuju komentar. Oni koji putem medija plasiraju takve optužbe znaju da nisu točne.

Vrlo često se čuju i komentari da istočni dio Mostara više liči na Hirošimu, a zapadni izgleda kao Las Vegas . Vi ste jednom u vezi s tim izjavili da su za nazadovanje istočnog dijela krive bošnjačke političke elite. Uzvraćeno Vam je istom mjerom.

– Ako je nekada i postojala kod nekih percepcija da je zapadni dio grada više izgrađen, a istočni manje, to dijelom stoji, ali ima svoje uzroke. Gradsko vijeće odlučuje u ime cijelog grada, ali gradska područja – bivše gradske općine – s lijeve obale Neretve nisu nikada htjeli uvesti naknadu za uređenje građevinskog zemljišta, tako da je mnogo jeftinije bilo graditi u istočnom dijelu grada. Posljedica toga bila je neobnovljen grad i loša infrastruktura. Tek je prije dvije godine Gradsko vijeće usvojilo regulacijske planove i izjednačena je cijena gradnje. Do sada to nije bilo tako i vidljive su posljedice takve politike.
Ja bih rekao da je to bila pogrešna politika, koju su bošnjačke strukture vlasti – želeći možda privući više investitora, da im je jeftinije graditi – branila i vidjelo se da to nije bila dugoročno ispravna i korisna politika. To su razlozi zašto se u jednom dijelu grada više gradilo, u drugom manje.

Ponovit ću još jednom, a to neki ne znaju, neki zaboravljaju, a neki namjerno prešućuju, a to je da ne odlučuje gradonačelnik o tim novcima od rente s gradskih područja, nego tri gradska vijećnika s tog gradskog područja. Njihove odluke su presudne za odabir projekta koji će se graditi.

I druga važna činjenica koja govori o različitom izgledu grada je i ta da je politika bošnjačkih struktura bila da se ulaže, gradi i obnavljaju rubna područja grada, Podveležje, Drežnica, Blagaj i tako dalje, ogromna su sredstva uložena u ta prigradska naselja. Podsjetit ću i na činjenicu kako smo s razine grada uložili i ulažemo velika financijska sredstva u obnovu Starog mosta, cijele stare povijesne jezgre, Fejićeve ulice. Radi se o ogromnim sredstvima.

Obnova zgrada

Često ste isticali činjenicu da je Mostar najrazrušeniji grad u BiH. I više od dvije decenije nakon rata i dalje su itekako vidljivi ožiljci tog perioda. U Šantićevoj ulici na ulazima pojedinih zgrada još imamo naslagane vreće pijeska kao u ratu, a brojni Mostarci još su podstanari u svom gradu. Kako na to gledate?

– Činjenica je da je Mostar bio najrazrušeniji grad u BiH. Iako je od rata prošlo puno vremena, ta činjenica se ne smije zaboraviti. Samo je na Neretvi bilo porušeno devet mostova. Sve smo ih obnovili i još dva nova izgradili. No, ono što opet želim podsjetiti, a što i vi novinari često ili ne znate ili prešućujete, a to je da Grad Mostar kao jedinica lokalne samouprave nije nositelj aktivnosti obnove porušenog stambenog fonda. To je zakonska i svaka druga obveza resornih ministarstava od županijske, preko Federacije, do državne razine.

Ipak, uz brojne obnovljene stanove u kolektivnom i privatnom smještaju, Grad Mostar je pripremio i organizirao jedinstveni u BiH projekt obnove 26 stambenih kolektivnih objekata sa 250 stanova, od kojih najviše upravo u Šantićevoj i ulici Tvrtka Miloša, a čija je ukupna vrijednost 12,5 milijuna KM. Realizacija prve faze tog projekta obuhvaća rekonstrukciju svih zajedničkih dijelova zgrade te priključak na vodovodne i električne instalacije.

Financijska sredstva za prvu fazu radova osigurale su sve razine vlasti u BiH, kroz Sporazum o zajedničkom financiranju rekonstrukcije i obnove devastiranih stambenih zgrada na području grada Mostara. Gradska uprava Mostara također je izradila i kompletnu projektnu dokumentaciju za sve zgrade, što je koštalo više milijuna KM.

Podsjetit ću kako je Gradsko vijeće Mostara donijelo odluku da se zbog nedostatka novca u proračunu ne financira druga faze obnove stanova, već da se završi prva faza. Gradska uprava ranije, zbog neusvajanja proračuna, nije godinu plaćala pojedine aktivnosti izvođačima radova, ali smo do sada veliki dio obveza izmirili i predali ključeve stanova njihovim vlasnicima po završetku radova. Nažalost, kriza koja je sve pogodila, odrazila se i na taj segment, plus dio objekata ima problema s vlasništvom, odnosno nesređenim imovinskopravnim odnosima, tako da se i ne mogu obnavljati dok se sve to ne riješi. Ono što očekujem od donatorske konferencije održane 2011. godine, na kojoj su obećana značajna sredstva Bosni i Hercegovini, da će, kada se uplate ta sredstva, značajan dio biti implementiran u obnovu razrušenih zgrada u Mostaru.

Kako komentirate to da i nakon toliko vremena imamo neriješen slučaj miniranja spomenika poginulim pripadnicima Armije RBiH kod Gradske vijećnice, odnosno da je nadležno Kantonalno ministarstvo poništilo rješenje za postavljanje spomenika bojovnicima HVO-a na istoj lokaciji. Mogu li ispred Vijećnice stajati spomenici s obilježjima sva tri naroda?

– Što se tiče neriješenog slučaja oko miniranja, to je pitanje koje trebate uputiti Županijskom i Federalnom MUP-u, međutim, ono što mogu ustvrditi jeste da je prošao dug period i da bi ove institucije trebale objaviti svoja saznanja oko ovog slučaja. Vezano za spomenik poginulim pripadnicima HVO-a također u parku pored Vijećnice, moram podsjetiti Vaše čitatelje kako se taj spomenik na tom mjestu nalazi još od 1994. godine i postavljen je s odobrenjem tadašnje gradske općine Mostar – Jugozapad, tako da Županijsko ministarstvo nije moglo poništiti rješenje. Jer novo spomen-obilježje poginulima na istom mjestu i nije postavljeno, već je zajedničkim dogovorom rečeno da će se samo staro spomen-obilježje zamijeniti novim spomen-obilježjem. Što se mene tiče, mogu stajati sva ona spomen-obilježja koja imaju odobrenja nadležnih institucija.

Zbog zdravstvenih problema sa srcem bili ste podvrgnuti operativnom zahvatu u Mostaru, a liječili ste se i u Zagrebu i Sloveniji. Kako ste sada? Je li tačno da razmišljate o napuštanju pozicije, kako se to špekulira?

– Da. Nisam krio od javnosti svoje zdravstvene probleme i kao što ste kazali, uradio sam određene zahvate po tom pitanju. Danas sam, hvala Bogu, bolje i nastojim normalno obavljati svakodnevne obveze. O napuštanju funkcije više sam razmišljao ranije nego danas. Činjenica je da dužnost gradonačelnika obnašam već 11 godina, a ovaj posao je jako stresan. Međutim, vjerujem da većina zna da je posebice teško biti gradonačelnik u jednom gradu kao što je Mostar. Danas je ta činjenica dodatno izražena jer nemamo Gradsko vijeće, tako da, i kada bih želio napustiti ovu dužnost, jednostavno nemam kome podnijeti ostavku. To je još jedan razlog da se izbori u Mostaru održe što prije i da se provede odluka Ustavnog suda BiH.

Siguran sam da će Milan Bandić iz svega izaći još jači

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić je često posjećivao Mostar. Volio je gledati i skokove sa Starog mosta, no poznato je da je on i Vaš prijatelj. Kako ste sve ovo u vezi s njegovim hapšenjem doživjeli? Jeste li ga kontaktirali?

– Milan Bandić je bio čest i drag gost u Mostaru. On je prije svega moj prijatelj, trenutna situacija niti bilo kakva druga to neće izmijeniti. Njegovo uhićenje doživio sam kao jedno veliko iznenađenje i ovim putem mu šaljem veliku podršku. Siguran sam da će iz svega izaći još jači. U ovom trenutku nije moguće izravno kontaktirati s njim, kao što i sami znate, međutim, u kontaktu sam s njegovim bližnjima.

Meliha Smajkić (Avaz)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku