hamburger-icon

Kliker.info

Ljubinjska buna : Hercegovci hoće svoj grb, zastavu i himnu!

Ljubinjska buna : Hercegovci hoće svoj grb, zastavu i himnu!

27 Oktobra
04:23 2013
Kada je prije dva mjeseca Vesko Budinčić, načelnik Ljubinja, saopštio da će sedam opština iz istočne Hercegovine krenuti u bitku za svoj status, na njega su vlasti Republike Srpske zagrmile. Tada je on poručio da će Savez opština i gradova istočne Hercegovine raspisati i konkurs  za izradu grba, zastave i himne.Budinčić je sada to isto ponovio i kazao da nema nikakvog odustajanja i da će ono što su naumili i ostvariti. Inače, zanimljivo je da je Vesko Budinčić apsolutni rekorder u BiH – on je načelnik opštine od 1995. godine.

Najnerazvijeniji
– U našoj odluci da imamo svoj grb, zastavu i himnu nema ništa sporno. Savez opština i gradova istočne Hercegovine postoji još od 2005. godine i logično je da imamo svoje oznake, svoje simbole, kaže Budinčić.Mještani opština ove regije ističu da su u užasnom položaju i ogorčeni su na vlasti Republike Srpske koje ih u svakom projektu zaobilaze.- Primjerice, u Ljubinje od 1995. godine nije stigla nijedna marka iz budžeta Republike Srpske osim onoga što su po zakonu obavezni davati, a to je minimalno. Ova regija je najnerazvijenija, a mi sami ne možemo mnogo učiniti jer nam je službena Banja Luka vezala  ruke, upozorava načelnik Ljubinja, koji je svojevremeno poručio da će se ta opštinadrška odcijepiti od BiH i pripojiti Crnoj Gori. Danas kaže da je to bila izravna i upozoravajuća poruka građana istočne Hercegovine vlastima RS-a ne bi li skrenuli pažnju na probleme koje imaju.

Podrška  SDS-a
Podrška  je stigla i od Vukote Govedarice, zastupnika SDS-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske. On je izjavio da su građani s pravom revoltirani zbog odnosa Vlade RS-a. Ogromni resursi u istočnoj Hercegovini postoje i šansa su za razvoj, ali ih SNSD Milorada Dodika ne priznaje.- Evo primjera – od ukupne količine struje koja se proizvodi u RS-u, čak 50 posto se proizvede u istočnoj Hercegovini, a potrošnja iznosi tek pet posto. Tamo gdje se troši 45 posto, a proizvodi tek pet posto električne energije, od Vlade RS-a dobivaju sve. Svakako ćemo taj odnos prema istočnoj Hercegovini promijeniti, objasnio je zastupnik Vukota Govedarica.   (Kliker.info-Dnevni list)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku