hamburger-icon

Kliker.info

Ljubić potvrdio : HDZ otvoreno traži etno-teritorijalnu podjelu Bosne i Hercegovine

Ljubić potvrdio : HDZ otvoreno traži etno-teritorijalnu podjelu Bosne i Hercegovine

22 Avgusta
14:55 2017

Predsjednik Glavnog odbora HNS-a BiH Božo Ljubić govoreći o članstvu Bosne i Hercegovine u NATO rekao je da hrvatska politika u BiH i hrvatski narod apsolutno podržavaju euroatlantske integracije, što znači članstvo u EU i NATO-u kao svoj strateški interes.

“Kada je u pitanju knjiženje vojne imovine stav Glavnog odbora HNS-a je da hrvatska politika podržava sve odluke Ustavnog suda BiH, uključujući i one koje služe za aktiviranje MAP-a i članstvo BiH u NATO-u”, rekao je, između ostalog, Ljubić u intervjuu za Večernji list te dodao da svu imovinu koja nije uslov za aktiviranje MAP-a i članstvo u NATO-u treba staviti na raspolaganje općinama i kantonima u Federaciji BiH, odnosno Republici Srpskoj.

Ovakvu izjavu Ljubića analitičari su ocijenili kao defitinitivno opredjeljenje HNS-a, odnosno HDZ-a ka etno-teritorijaloj podjeli Bosne i Hercegovine.

Ekspert za državnu imovinu Muharem Cero kaže za agenciju Patria da HDZ i SNSD podjelu BiH po etničkim odnosno teritorijalnim modelima vrše upravo preko državne imovine.

„Više niko ne govori o Zakonu o raspolaganju državnom imovinom BiH koji bi trebao definisati sudbinu državne imovine, već to Ljubić i ekipa žele riješiti na način kako su to oni zamislili. Otvoreno se ide na podjelu državne imovine a samim tim i na podjelu BiH“, smatra Cero te iznosi svoje viđenje kako Dodik i Čović planiraju podijeliti BiH.

„Dodik i Čović podjelu države su planirali uraditi u tri poteza. Prvo se Dodik protivio knjiženju vojne imovine na državu. Drugi korak je da Dodik pristaje da se na BiH uknjiži samo ona vojna imovina koja je potrebna za MAP. MAP jeste put za NATO, ali ne i NATO. Treći korak je uknjižba državne imovine na općine, kantone i RS o kojoj govori Božo Ljubić, a to znači i podjelu BiH po etno-teritorijalonom modelu“, smatra Cero, dodajući da bi to ujedno značilo i svu legalizaciju ranije opljačkane državne imovine Bosne i Hercegovine.

Cero smatra da će ove dvije stranke sada vršiti pritisak da se državna imovina uknjiži na općine i kantone odnosno na RS prije donošenja presude pred Haškim sudom u slučaju Prlić i ostali, koja treba biti pročitana u novembru ove godine, jer eventualna presuda za udruženi zločinački poduhvat, ističe, vjerovatno bi značila i ukidanje svega što je formirano na tom zločinu.

Ipak, zaključuje Cero, da bi se Bosna i Hercegovina podijelila po medelu Čović – Dodik potrebna je saglasnost i političkih predstavnika bošnjačke strane.

(Kliker.info-NAP)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku