hamburger-icon

Kliker.info

Ljajić : Vehabije u Gornjoj Maoči povezane su sa vehabijama u Novom Pazaru

Ljajić : Vehabije u Gornjoj Maoči povezane su sa vehabijama u Novom Pazaru

03 Februara
15:03 2010

Vehabije u Gornjoj Maoči povezane su sa vehabijama u Novom Pazaru i riječ je o istom pokretu koji se pojavio na ovim prostorima poslije rata u BiH, izjavio je ministar rada i socijalne politike Srbije Rasim Ljajić.Komentarišući jučerašnju policijsku akciju u Gornjoj Maoči kod  Srebrenika, Ljajić je za  B92 rekao da su se tada pojavile grupe emisara sa zadatkom da šire vehabizam koji, inače, nije  svojstven muslimanima na Balkanu i u Evropi.On je napomenuo da je centar za regrutovanje vehabija bio u Beču, dok je u BiH postojalo nekoliko enklava koje su zaprijetile da destabilizuju državu.- Ako kažete da ne priznajete Ustav i zakone nego šerijatsko pravo i šerijatske zakone, ako tu žive samo pripadnici vaše društvene grupe i ako ne dozvoljavate pristup naseljima gde živite, a dešavalo se da su novinari koji su tamo išli bili brutalo vraćeni – to je onda dovoljno elemenata za reagovanje  države – smatra Ljajić.On je dodao da je u jednom trenutku prijetila opasnost da se vehabizam proširi u Sandžaku, ali da su, nakon hapšenja, oni manje vidljivi u Novom Pazaru i Sandžaku. Ljajić smatra da oni ne predstavljaju neku realnu opasnost, ni za region, ni za Srbiju.

Ahmetović: Potvrđena spremnost BiH da bude dobar partner EU           Ministar bezbjednosti Sadik Ahmetović ocijenio je da je akcijom u selu Gornja Maoča, kod Brčkog, potvrđena spremnost BiH da bude dobar partner EU.  "BiH je napravila veliki napredak u izgradnji sistema bezbjednosti i time potvrdila spremnost da bude dobar partner EU", rekao je Ahmetović za BHT1.  U jučerašnjoj akciji policije pod nazivom "Svjetlost" u Gornjoj Maoči, u opštini Srebrenik, uhapšeno je sedam lica, od kojih jedan strani državljanin, potvrdio je portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić. On je dodao da će šest uhapšenih biti predato pravosudnim organima BiH, dok će stranog državljanina preuzeti Služba za strance BiH. Grubešić je novinarima u Brčkom rekao da je u  akciji zaplijenjeno vatreno i hladno oružje, video i audio materijali, računarska i informatička oprema, te određena sredstva veze."Uhapšene osobe biće salušane u policijskom pritvoru, a onda će biti upućene u federalnu Upravu policije u Sarajevu gdje ćemo ih zadržati do predaje državnom tužilaštvu", rekao je direktor federalne Uprave policije Zlatko Miletić.

Iako u Tužilaštvu BiH nisu željeli da otkriju identitet uhapšenih, mediji u BiH prenose da su među uhapšenima Nusret (39) i Eldin (34) Imamović, te Džemal Kazaferović (25).Mediji  prenose i da je nekoliko fotoreportera i novinara juče uspjelo da prođe policijske kontrole i da su ušli u selo Gornja Maoča gdje su ih dočekali mještani. Novinari su bili izloženi verbalnim napadima, a jednoj novinarki oduzet je fotoaparat i bačen na zemlju. U akciji "Svjetlost", koja je trajala juče od 4.00 časa do poslijepodnevnih časova, učestvovalo je oko 380 pripadnika specijalne policije iz cijele BiH. Šef Policijske misije EU/EUPM/ Štefan Feler pohvalio je odličnu saradnju agencija za provođenje zakona na nivou BiH, entiteta, kanantona i Brčko distrikta koje su učestvovale u akciji u Gornjoj Maoči.  Akcija je bila usmjerena na osumnjičene za ugrožavanje teritorijalnog integriteta države, napad na ustavni poredak i izazivanje etničke, rasne ili vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti. (Kliker.info-Srna)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku