hamburger-icon

Kliker.info

Lideri hrvatskih stranaka: Politika ne smije biti korištena za realizaciju privatnih interesa

Lideri hrvatskih stranaka: Politika ne smije biti korištena za realizaciju privatnih interesa

31 Oktobra
00:10 2006

Lider Hrvatskog zajedništva HDZ 1990 Božo Ljubić kaže za "Dnevni avaz" da se apsolutno slaže sa stavom kardinala i da uistinu hrvatski političari napokon trebaju interes svoje zajednice staviti iznad osobnog, stranačkog ili klanovskog.
– Politika ne smije biti korištena za realizaciju privatnih interesa političara! Predstavnici hrvatskih stranaka moraju puno više zajednički djelovati na ostvarenju interesa Hrvata u BiH – rekao je Ljubić. Izražavajući poštovanje prema činjenici da "duhovnik promišlja o općem dobru čovjeka i BiH u kojoj bi i Hrvati bili jednakopravni", član Predsjedništva HDZ-a BiH Ivo Miro Jović za naš list ocjenjuje da je poruka kardinala Puljića došla prekasno.
Napominje da cijeni "svog duhovnika kardinala Puljića, da uvažava njegove stavove, ali da misli kako je ova poruka zakasnila".
– Jako je čudno da ta poruka dolazi poslije, a ne prije izbora. Jer, mi smo danas u poziciji da nemamo hrvatskog člana Predsjedništva BiH, što smo mogli dobiti da je ovakva poruka uzoritog kardinala došla ranije. Vjerujem da su u pitanju dobre namjere kardinala Puljića, ali sada teško možemo postići cilj koji nam treba – rekao je Jović za "Avaz".
Portparol HDZ-a Mišo Relota ističe da se ova stranka uvijek zalagala za jednakopravnost hrvatskog naroda.
Dodao je kako činjenica da u BiH postoji 18 stranaka s hrvatskim predznakom pokazuje da je previše borbe za privatne interese prisutno na toj političkoj sceni.
– Ovakva poruka kardinala Puljića je izuzetno pozitivna i logična. Očito je da za ovakvo teško stanje u kojem se nalaze Hrvati u BiH najviše odgovornosti snose politički predstavnici koji su vodili politiku. Jednostavno, prečesto su osobni interesi stavljani iznad interesa zajednice. Mi smo to već shvatili, nadamo se da će to shvatiti i predstavnici drugih stranaka. Samo tako je moguća puna jednakopravnost Hrvata, ali i svih građana ove zemlje – rekao je Jerko Ivanković-Lijanović, dopredsjednik NS Radom za boljitak i budući državni poslanik.

(Dnevni avaz)

Problem je taština unutar oba HDZ-a

Zvonko Jurišić, prvi čovjek HSP Đapić-dr. Jurišić, tvrdi da poruku kardinala Puljića treba posmatrati kao njegovu veliku zabrinutost za sudbinu Hrvata u BiH i to gdje vode aktuelne ustavne promjene u zemlji.
– Opravdana je bojazan da aktuelne promjene u BiH dijele ovu zemlju na Sarajevo i Banju Luku, što znači i marginalizaciju interesa Hrvata. Zato je posljednja poruka kardinala Puljića prije svega upućena HDZ-u BiH da još jednom razmisli te da, u interesu svih Hrvata, zajedno sa ostalim hrvatskim strankama, prije svega HDZ 1990 i HSP Đapić-dr. Jurišić, te i Katoličkom crkvom, učestvuje u izradi jedinstvenog hrvatskog stava o ustavnim promjenama, kako su to uradili Bošnjaci i Srbi – rekao je Jurišić.
On kaže i da je jedan od problema hrvatske politike u BiH taština unutar oba HDZ-a kojiizmeđu sebe vode polemike, što šteti interesima hrvatskog naroda i čitavoj BiH.

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku