hamburger-icon

Kliker.info

Lider Sjeverne Koreje Kim Jong-un ponovo zaprijetio : Proba interkontinentalne rakete pokazuje da su SAD u dometu

Lider Sjeverne Koreje Kim Jong-un ponovo zaprijetio : Proba interkontinentalne rakete pokazuje da su SAD u dometu

30 Jula
07:15 2017

Lider Sjeverne Koreje, Kim Jong-un, rekao je u subotu da je drugi probni let interkontinentalne balističke rakete (ICBM) demonstrirao da njegova zemlja može da pogodi tlo Sjedinjenih Država. Nekoliko sati nakon lansiranja, analitičari su zaključili da je široki pojas teritorije SAD, uključujući i Los Angeles i Chicago , sada u dometu sjevernokorejskog oružja.

Korejska centralna novinska agencija javila je da je Kim izrazio “veliko zadovoljstvo” nakon što je raketa Hvasong-14 dostigla maksimalnu visinu od 3,725 kilometara i putovala 998 kilometara prije nego što je precizno pala u vode pored Japana. Agencija tvrdi da je test imao za cilj potvrđivanje maksimalnog dometa i drugih tehničkih aspekata rakete za koju se kaže da može da isporuči “veliku, tešku nuklearnu bojevu glavu”.

Analitičari su procijenili da je sjevernokorejska prva ICBM, lansirana 4. jula, mogla da stigne do Aljaske i da se čini da je poslednji test značajno uvećao taj domet.

KCNA je citirala Kima oji je rekao da će lansiranje reafirmisati pouzdanost ICBM sistema zemlje i sposobnosti da se raketa ispali na “razičite oblasti i lokacija u različito vrijeme”, sa čitavim tlom Sjedinjenih Država, koje su sada u dometu. Agencija kaže da je proba potvrdila značaj karakteristika raketnog sistema, poput ispravnog razdvajanja od bojeve glave i kontrole njenog kretanja i detonacije nakon ponovnog ulaska u atmosferu.

Kim kaže da lansiranje šalje “ozbiljno upozorenje” Sjedinjenim Državama, koje “besmisleno duvaju u svoju trubu” kroz prijetnje ratom i oštrijim sankcijama, kaže KCNA.

Na ulicama Pjongjanga, Sjevernokorejci su pozdravili vijesti o posljednjoj raketnoj probi njihove zemlje, dok su državni mediji emitovali fotografije projektila lansiranog u noćno nebo. Kim Jong-un je viđen u društvu vojnih komandanata u blizini mobilnog lansera raketa.

Sjevernokorejski podaci o letu slični su procjenama koje su napravile Sjedinjene Države, Južna Koreja i Japan.

David Right , fizičar i kodirektor globalnog bezbjednosnog programa u organizaciji Unija zabrinutih naučnika rekao je da bi, ukoliko su izvještaji o maksimalnoj visini leta rakete i vremenu leta ispravni, raketa mogla teoretski da ima domet od najmanje 10.400 kilometara. To znači da bi mogla da stigne do Los Angelesa , Denvera ili Chicaga , što zavisi od različitih variabila poput veličine i težine bojeve glave koju bi takva raketa mogla da nosi na svom vrhu u slučaju pravog napada.

(VoA)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku