hamburger-icon

Kliker.info

Licem u lice : U Washingtonu počinju direktni izraelsko-palestinski pregovori

Licem u lice : U Washingtonu počinju direktni izraelsko-palestinski pregovori

02 Septembra
05:01 2010

 Američki predsjednik Obama zaželio je dobrodošlicu čelnicima Izraela, palestinskih vlasti, Jordana i Egipta u Ovalni ured Bijele kuće. Ovo je Obamin prvi intenzivni pokušaj postizanja napretka oko srednjoistočnog mira, pitanja koje je opterećivalo i prijašnje američke predsjednike. Predsjednik Obama je novinarima prenio dio onoga što je poručio izraelskom premijeru Benjaminu Netanyahuu i palestinskom predsjedniku Mahmoudu Abbasu.

"Kao što sam im rekao danas, ovo je prilika koja se možda neće skoro ponoviti. Oni ne mogu dopustiti da im izmakne. Sada je trenutak za čelnike s hrabrošću i vizijom da postignu mir koji njihovi narodi zaslužuju." Obama je rekao da je cilj razgovora rješenje svih preostalih otvorenih pitanja te dogovor koji bi vodio ka uspostavi neovisne, demokratske i održive palestinske države koja bi postojala u miru i sigurnosti pokraj Izraela. Često se okrećući prema predsjedniku Abbasu, izraelski premijer Netanyahu rekao je da je došao u Washington kako bi postigao povijesni kompromis koji bi omogućio i Izraelcima i Palestincima da žive u miru, sigurnosti i dignitetu.

"Ne dopustimo da nas svako razilaženje zaustavi. Usmjerimo našu hrabrost, naša promišljanja i naše odluke prema onim povijesnim odlukama koje stoje pred nama."Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas rekao je da je došlo vrijeme da se postigne mir, okonča izraelska okupacija Zapadne obale te da oba naroda žive jedan pokraj drugoga."Došlo je vrijeme da se neovisna i suverena palestinska država uspostavi pokraj Izraela. Vrijeme je da se okonča borba na Srednjem Istoku."Američka državna tajnica Hillary Clinton danas će službeno ponovno otvoriti izravne pregovore dvije strane, a nakon izjava izraelskog i palestinskog čelnika počet će njihovi razgovori. O rezultatima razgovora tijekom dana izvijestit će posebni američki izaslanik za Srednji Istok, George Mitchell.  (Kliker.info-VoA)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku