hamburger-icon

Kliker.info

LET OKO SVIJETA : Dvojica hrabrih pilota krenuli u povijesnu avanturu na solarni pogon

LET OKO SVIJETA : Dvojica hrabrih pilota krenuli u povijesnu avanturu na solarni pogon

09 Marta
15:27 2015

abudabi11Švicarski piloti André Borschberg i Bertrand Piccard odvažili su se jučer na prvi put oko svijeta avionom na solarni pogon.Vozit će svoj Solar Impulse 2 punih 35,000 kilometara u 12 etapa, uključujući i petodnevne letove iznad atlantskog i pacifičkog oceana. Cijelo putovanje trebalo bi trajati oko pet mjeseci.

Borschberg je preuzeo kormilo u prvoj etapi leta, od zračne luke Al-Bateen u Abu Dhabiju do Muscata u Omanu.Piloti će se voziti ukupno oko 250 sati svaki unutar uskog kokpita bez izvora kisika ili klima uređaja. Vanjske temperature bit će između -40 i +40 °C.

Kako će let zahtijevati neprekidnu koncentraciju, piloti neće moći spavati duže vremena u komadu. Piccard i Borschberg će prileći na 20 minuta svaka dva do četiri sata.Piccard, psihijatar koji je bio dio tima koji je preletio zemaljsku kuglu u balonu 1999. godine, trenirao je sebe i kolegu tehnikama samohipnoze i meditacije kako bi zadržali koncentraciju tokom dugih etapa leta.

– Vrijeme nije toliko bitno. Imate dovoljno vremena, no jedini način da se nosite s trajanjem je da ostanete u sadašnjosti, rekao je Borschberg.- Ako počnete razmišljati koliko još sati imate do odredišta, poludit ćete. Na neki način ovo kroz što prolazimo je gotovo spiritualno iskustvo, kazao je.

Cijeli let moguće je pratiti uživo na www.solarimpulse.com, gdje se uživo prenosi sva telemetrija iz aviona, može se vidjeti status baterija, životni znakovi pilota i mnoge druge informacije, kao i neprekidno osvježavana pozicija zrakoplova na mapi Zemlje.

(Kliker.info-JL)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku