hamburger-icon

Kliker.info

Led je krenuo : Predstavnički dom SAD formalizovao proceduru opoziva Donalda Trumpa

Led je krenuo : Predstavnički dom SAD formalizovao proceduru opoziva Donalda Trumpa

31 Oktobra
18:43 2019

Predstavnički dom Kongresa SAD usvojio je danas rezoluciju kojom se formalizuje postupak opoziva američkog predsjednika Donalda Trumpa.

Za usvajanje rezolucije glasala su 232 kongresmena, a protiv je bilo 196, uključujući sve republikance i dvoje demokrata, navodi AP.

Glasanje je potvrdilo podjelu u Predstavničkom domu između većine koju imaju demokrate i manjinskih republikanaca koji su se do sada protivili istrazi kao previše zatvorenom procesu u kojem im nije omogućeno da učestvuju na ravnopravnim osnovama.

Predsedavajuća Predstavničkog doma Nency Pelosi pozvala je kongresmene iz redova demokrata da usvoje rezoluciju.

“Preduzimamo ovaj korak kako bismo uklonili svaku sumnju u to da li Trumpova administracija može da uskraćuje predavanje dokumenata, da sprječava svjedočenja svjedoka, da zanemaruje obavezujuće pozive ili da nastavlja da opstruiše Predstavnički dom”, navela je Pelosi u pismu upućenom demokratama.

Lider republikanske većine u Senatu Mitch McConnell rekao je da rezolucija “ni izbliza ne uspjeva” u pokušaju da se proces istrage učini fer i pravičnim.

“Razumijem da su se mnoge demokrate u Predstavničkom domu odlučile za opoziv prije mnogo godina, ali osnovne norme pravde neće ispariti samo zato što su se demokrate u Washingtonu već odlučile”, kazao je McConnell .

Usvajanje rezolucije Trump je prokomentarisao na Twitteru , ocijenivši ga kao “najveći lov na vještice u američkoj istoriji”.

Odbori Predstavničkog doma za obavještajne poslove, spoljne poslove i nadzor imali su prilike da čuju svjedočenja diplomata i drugih zvaničnika iza zatvorenih vrata, dok istražuju da li bi Trump trebalo da bude opozvan, zbog toga što je od druge države – Ukrajine, tražio da “iskopa prljavštinu” o njegovom političkom rivalu Joe Bidenu , kako bi povećao svoje šanse na izborima 2020. godine.

Trump je navodno izvjesno vrijeme zadržavao gotovo 400 miliona dolara vrijedne vojne pomoći, preko potrebne Ukrajini, uslovljavajući predsjednika te zemlje da istraži da li je Biden  kao potpredsjednik SAD prekinuo istragu ukrajinskog tužioca o gasnoj kompaniji “Burisma” u čijem je Upravnom odboru bio njegov sin Hunter.

U rezoluciji se traži prelazak na javne pretrese, dok bi Odbor za obavještajna pitanja konačno izdavao izvještaj o svojim zaključcima i preporukama Odboru za pravosuđe, koji bi onda bio odgovoran za donošenje odluke o tome da li da se preporuči opoziv Trumpa pred punim sazivom Predstavničkog doma, navodi Glas Amerike.

Trump je istragu o opozivu ranije nazvao nelegalnom, jer Predstavnički dom u punom sastavu nikad nije glasao o pokretanju istrage, iako ne postoji zakon koji nalaže da Predstavnički dom to mora da učini.

(Kliker.info-RSE)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku