hamburger-icon

Kliker.info

Le Pen: Izgon iz zemlje; Macron: Vi ste propovjednica straha (VIDEO)

Le Pen: Izgon iz zemlje; Macron: Vi ste propovjednica straha (VIDEO)

04 Maja
08:03 2017

Frontalni sudar dvoje finalista francuskih  predsjedničkih izbora u televizijskoj debati u srijedu navečer bio je žestok: kandidatkinja krajnje desnice Marine Le Pen optužila je Emmanuela Macrona da je kandidat “divlje globalizacije”, na što joj je proevropski kandidat uzvratio da ona “širi mržnju” i “iznosi laži”.

Četiri dana prije presudnog drugog kruga u nedjelju, debata dvoje kandidata s dijametralno suprotnim programima nerijetko je prelazila u kakofoniju i u pravi verbalni rat, na završetku veoma napete kampanje, prenosi agencija Hina.

“Macron je kandidat divlje globalizacije, uberizacije, nesigurnosti, socijalne brutalnosti i rata svih protiv sviju”, nije štedjela protivnika Le Pen.

“Vi niste kandidatkinja profinjena duha” koja bi bila “spremna na uravnoteženu i otvorenu demokratsku raspravu”, bio je oštar Macron.

Žestoki napadi

Napadi su bili žestoki i kada se povela riječ o terorizmu, pošto je u valu napada u Francuskoj poginulo 239 ljudi od januara 2015.

“Da bismo se borili protiv terorizma najprije moramo ponovo uspostaviti svoje granice, i to odmah”, upozorila je Le Pen, obećavši “izgon iz zemlje” svih stranaca za koje se sumnja da ugrožavaju sigurnost.

Sigurnost i terorizam “potpuno su odsutni iz vašeg programa”, rekla je Macronu optuživši ga da “ima razumijevanja za islamski fundamentalizam”.

“To što predlažete, kao i uvijek, bacanje je prašine u oči”, ocijenio je Macron. Istaknuo je da su kontrole na granici već uvedene i da zastupnici Nacionalnog fronta nisu glasali za francuski ni za evropski zakon o suzbijanju terorizma.

Macron (39), koji po anketama ima više izgleda za pobjedu, optužio je Le Pen (48) da se daje uhvatiti u “stupicu koju nam postavljaju teroristi” i da bi odvela Francusku u “građanski rat”.

Napeti dijalog

S njom ćemo “napustiti euro i Evropu”, upozorio je nazivajući je “propovjednicom straha” dok ankete pokazuju da se većina Francuza protivi napuštanju jedinstvene valute.

Dijalog je bio napet i u vezi s Evropom. “Kako god bilo, Francusku će voditi žena, ja ili Merkel”, rekla je čelnica krajnje desnice optuživši centrista Macrona da ništa ne radi bez blagoslova njemačke kancelarke. “Išli ste kod Merkel, išli ste tražiti njezin blagoslov jer ništa ne radite bez dogovora s njom”, optužila ga je, kritizirajući “podložnost kandidata pokreta Naprijed! Evropskoj uniji”.

“Prestanite s tim smiješnim izjavama”, odgovorio joj je Macron. “Francuska nije zatvorena zemlja. Ja sam kandidat snažne Francuske u Evropi koja štiti”, poručio je.

Bivši ministar ekonomije uzvratio je udarac na terenu brojčanih podataka optuživši suparnicu da niže obećanja koja ne može finansirati. “Nema čarobnih finansija (…) Niste obrazložili kako ćete smanjiti nezaposlenost, ništa ne nudite”.

Suprotne strane

Programi dvoje kandidata su na suprotnim stranama, Macronov je liberalan i proevropski a Le Pen je protiv imigranata, protiv Evrope i protiv sistema.

Macron se najviše sviđa mladim ljudima u gradskim sredinama, srednjoj klasi i poslovnim krugovima, a Le Pen privlači ruralno stanovništvo i one kojima je dosta nezaposlenosti.

“Vi ste nasljednica sistema koji već desetljećima uspijeva na gnjevu Francuza, vi ste njegov parazit. Francuska zaslužuje puno bolje”, uzvratio je Macron.

Le Pen koja je često pogledavala u svoje bilješke, s podsmijehom je nastojala isprovocirati “miljenika sistema i elita” često mu spočitavajući da njime “upravlja Francois Hollande” i podsjećajući ga na njegovo učešće u veoma nepopularnoj vladi predsjednika na odlasku.

Nakon deset dana kampanje u kojoj se nisu birala sredstva, između dva kruga predsjedničkih izbora, Macron i dalje vodi u anketama s blizu 60 posto glasova, ali se čini da ga veoma ofanzivna Le Pen sustiže.

Blizu 63 posto sudionika ankete koju je Elabe proveo za BFM TV misli da je Macron u debati bio uvjerljiviji od čelnice Nacionalnog fronta.

(Kliker.info-Aljazeera)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku