hamburger-icon

Kliker.info

Laureat Šemsudin Gegić: U mom očinjem vidu sinoć se svio zavičaj

Laureat Šemsudin Gegić: U mom očinjem vidu sinoć se svio zavičaj

03 Oktobra
16:23 2020

Šemsudin Gegić , bh. reditelj i književnik s adresom u Milanu koji se u Italiji od 2018. godine liječi od raka pluća i limfnih žlijezda, ovih dana boravi u svojoj domovini. Povod je ponajviše Plaketa “Kulin Ban” koju je dobio za umjetnost. U Gradskoj biblioteci Zenica sinoć mu je je svečano uručeno ovo veliko priznanje od Zeničko-dobojskog kantona. Nagrada je to za Gegićev poseban doprinos razvoju tog kantona u oblasti umjetnosti.

Ujedno je ovim događajem otvoren i Mjesec knjige u Gradskoj biblioteci Zenica. Tako je promovirana i Gegićeva knjiga “Ne daju mi oči da šutim”

– U mom očinjem vidu sinoć se svio zavičaj, prijatelji, kolege, umjetnost, književnost… Zeničkim hramom knjige vladala je emocija. Hvala svima na iskrenoj razmjeni pozitivnih vibracija tokom uručenja mi priznanja, promocije knjige, duge noćne sjedeljke i jutrošnje kafe-razgovoruše – Sanji, Melihi, Harisu, Željku, Zlatanu, Nedžadu, Emini i njenim izuzetno talentiranim harmonikašima – učenicima Srednje Muzičke škole Ivanu i Adiju, rijeci Bosni na čijoj sam se obali, nizvodno od Zenice, rodio, nebu na ugodno toploj noći nad Zenicom u kojoj se, tačno prije 33 godine, na Velikoj sceni Narodnog pozorišta moja pisana riječ javno oplodila u kasnije stihove, filmske kadrove, pozorište scene, radijske zvukove, kratke i duge književne rečenice… Život je lijep i dok ga liječiš  – istakao je Gegić.

Uvodni govor sinoć je održao direktor Gradske biblioteke Zenica Haris Abdagić, plaketu Gegiću je uručila zastupnica u Skupštini ZDK Sanja Renić, a o životu i djelu umjetnika govorio je Željko Grahovac. Program su uveličali i učenici Srednje muzičke škole Zenica, a isječke iz Gegićevog proznog opusa čitao je glumac BNP Zlatan Školjić.

Knjiga “Ne daju mi oči da šutim” nastajala je u “paketu” sa autobiografskim filmom “Grudva snijega i šitake gljiva”. Svoju promociju Gegićeva knjiga nastavlja i u četvrtak, 8. oktobra u Gradačcu, u Javnoj biblioteci “Alija Isaković” , u kompleksu starog grada Kule Zmaja od Bosne.

(Azra)

Podijeli

Jedan komentar

  1. Hamdija
    Hamdija 10 Oktobra, 11:57

    u ocinjem vidu svio mu se zavicaj , dokazane cinjenice su to , zato takozvani Šemsudin pise i govori srpskim jezikom , jer su mu i majka i otac ustvari Srbi . A islamski teroristi okupatori kolonizatori solomonovi sulejmanovi turci i saudijski robovlasnici su ga potcinili sebi pa misli da je musliman i celog zivota mora da bude rob . Zaboravio je ko su mu majka i otac , ali nie zaboravio da govori i pise maternjim srpskim jezikom

    Odgovori

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku