hamburger-icon

Kliker.info

Latinka Perović : Presuda Karadžiću dokazat će odgovornost za rat u BiH

Latinka Perović : Presuda Karadžiću dokazat će odgovornost za rat u BiH

22 Marta
05:45 2016

latinka7Latinka Perović, ugledna srbijanska historičarka, koja je cijeli život posvetila borbi protiv fašizma i promociji univerzalnih ljudskih vrijednosti, a itekako je dobro upoznata s ratnim dešavanjima u regionu, prije svega u BiH, kaže u razgovoru za „Dnevni avaz“ da je teško prejudicirati i pogađati kakva će biti presudu u Hagu Radovanu Karadžiću, bivšem predsjedniku RS i vođi bosanskih Srba.

Postoje činjenice

Ona smatra da Haški tribunal, vodeći se načelima prava i pravde, ima u uvidu sve činjenice o tome šta se zaista desilo tokom rata u Bosni i Hercegovini i da će se time i voditi. Prema njenim riječima, presuda Karadžiću, kakva god da bude, na kraju će u svim tim reakcijama pokazati stvarni odnos snaga u vezi s ratom, ali i dokazati odgovornost za rat, cilj i posljedice koje je on uzrokovao.

– Presuda će, prije svega, pokazati stvarno počinjenje zločine i tu katastrofu koja je iza njih ostala. Ali, jedno je sigurno, presuda Karadžiću nikoga neće zadovoljiti. Bez obzira na to šta koja strana očekivala i čemu se nadala, tu neće biti zadovoljnih – kaže Perović.

Govoreći o tome kakve reakcije presuda može donijeti te kakvi će biti daljnji odnosi između Srbije i BiH, ali i Republike Srpske, koja sa strepnjom iščekuju presudu nekadašnjem lideru, Perović ističe da ne vidi neki naročiti napredak niti neke velike tenzije koje bi se mogle dogoditi, a nisu već viđene.

– Smatram da mi nismo napravili pravi bilans onoga što se dogodilo i to će se ogledati u reakcijama na presudu Karadžiću bez obzira na to kakva ona bude i bila. Sad, da li će poremetiti odnose između Beograda i Sarajeva, to je pitanje. Ti odnosi već su narušeni – kaže Perović.

Skrivene razlike

Ocijenila je da ti odnosi ne mogu biti poremećeni „više nego što su latentno rđavi i nestabilni“ i gdje nema izgleda da se nešto mijenja.

– Ova presuda Karadžiću samo može da izvuče na svjetlo dana skrivene razlike u gledanju na rat i ono što su bili njegovi ciljevi i što su bile njegove posljedice. Uostalom, trenutno je stanje takvo da presuda ne može dovesti ni do nekog stalnog pomirenja, jer do njega nije došlo niti je takvo nešto izgledno da će se desiti – istakla Perović.

Kako do pomirenja

Perović je naglasila da je za pomirenje između Srbije i BiH „potrebno napraviti jedan bilans“.

– Mora se pokazati šta je taj rat bio, ko je za njega bio odgovoran i šta su bili njegovi ciljevi. I o tome postoje silni izvori i dokumenti i ne sumnjam da Haški sud sve to ima u vidu, pa i u ovom slučaju oko Karadžića. Sve je to dokumentovano – smatra Perović.

(Kliker.info-Avaz)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku