hamburger-icon

Kliker.info

Lasić: Samo bi luđak ulagao u F BiH!

Lasić: Samo bi luđak ulagao u F BiH!

22 Novembra
04:20 2006

Pored uglednih domaćih privrednika sastanku su se odazvali predstavnici međunarodne zajednice. Iako se razgovaralo o značajnim temama za bh. privredu, u Mostaru nije bilo nikog od pozvanih predstavnika domaće vlasti. 

Tokom sastanka, istaknuta je podijeljenost  privrednog sektora, a  uspješni privrednici su konstatirali  da je danas isplatnije biti privrednik u Republici Srpskoj, nego u Federaciji BiH. Naime, porez na dobit u F BiH je 30 posto, a porez na dobit u RS i Brčko Distriktu samo 10 posto. Također, ukupni doprinosi na plaće  su čak 69 posto, što je značajno niže od onog u RS i Brčko Distruktu. Velike probleme bh. kompanijama, kako su kazali, predstavlja i činjenica  da su u našoj zemlji previsoke carine na sirovine i repromaterijal. 

Privredne komore F BiH Jago Lasić rekao je da će iz tih razloga privrednici radije ulagati  u RS nego u F BiH, naglasivši da bi samo "luđak ulagao u veći bh. entitet".

Generalni direktor Vispaka Džemal Čabarabdić kazao je da su u Federaciji BiH trenutno na snazi neka zakonska rješenja koja graniče sa glupošću.  

Jago Lasić, čelnik Privredne komore F BiH upozoreno je da bi bh. privreda u posebno tešku situaciju mogla doći nakon najavljenog povećanja cijena struje, početkom naredne godine. On je ponovio je da će poskupljenje električne energije dovesti do povećanja cijena svih artikala i inflacije. 

(Kliker.info)

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku