hamburger-icon

Kliker.info

Las Vegas : Pronevjerio 475 milijuna USD za hotel u čast Elvisa

Las Vegas : Pronevjerio 475 milijuna USD za hotel u čast Elvisa

24 Jula
06:19 2009
Jedna od najveæih europskih banaka Credit Suisse ovih je dana Vrhovnom sudu u New Yorku podnijela tužbu protiv Roberta FX Sillermana, amerièkog milijardera i medijskog mogula koji je u toj ciriškoj banci prije dvije godine digao kredit od 475 milijuna dolara za svoj megalomanski projekt otvaranja tematskog hotela posveæenog Elvisu Presleyju.

Sedam hektara                         Projekt do danas nije realiziran, zapravo nije ni poèeo, a sve što je Sillerman napravio do sada je kupnja sedam hektara terena na Stripu, elitnoj aveniji u Las Vegasu. Sve drugo u vezi s projektom ostalo je samo na papiru – kompleks od tri tisuæe soba, kasino, koncertna dvorana i ostali sadržaji uopæe se nisu poèeli graditi, zbog èega su šefovi Credit Suissea izgubili živce i odluèili od Sillermana “išèupati” svojih 475 milijuna dolara. Credit Suisse u svom priopæenju samo navodi da tuže Sillermana, no ne usuðuju se nagaðati koliko æe novca

u konaènici izgubiti.
Nestabilno tržište                   
Ekonomski struènjaci u SAD-u posljednjih dana upravo na temelju iskustva Credit Suissea upozoravaju koliko je amerièko financijsko tržište nestabilno, te da bi se razmjeri ekonomske krize ipak trebali ozbiljno shvatiti. Stoga ih èudi da je jedna ozbiljna banka poput CS-a tako ležerno èekala sve ovo vrijeme da poduzme nešto protiv Sillermana.Meðutim, kriza nije jedina stvar na kojoj se CS “opekao” u ovoj prièi, veæ i sam Sillerman, koji se i prije lasvegaškog projekta pokazao neozbiljnim kada su u pitanju nekretnine.

Vlasnik ‘American Idola’                           
Sillerman je, naime, prije svega medijski èovjek koji je devedesetih poèeo kupovati brojne radiopostaje i nakon nekoliko godina sve ih prodao za gotovo èetiri milijarde dolara. Zatim je poèeo organizirati koncertne spektakle, te je postao menadžer brojnim zvijezdama, meðu kojima je i košarkaš Michael Jordan. Najveæi posao u karijeri ostvario je kada je postao vlasnik licence za reality show “American Idol” koji se prodao u 100 zemalja. U posljednjih petnaestak godina osnovao je i prodao nekoliko kompanija, na èemu je, zajedno sa svojim dionièarima, zaradio pravo bogatstvo. Svi poslovi s medijima Sillermanu su išli sjajno i za njega kažu da sve što takne pretvara u zlato, no u trenutku kada se okrenuo nekretninama, sreæa ga je napustila. Od vlasnika Conde Nasta, S. I. Newhousea, kupio je peterokatnicu na Manhattanu, na krovu napravio bazen, cijeli atrij kuæe obložio staklom otpornim na metke, te postavio niz drugih ludosti, a sve to platio je kreditom od 23 milijuna dolara. Kuæu je kupio godinu dana nakon što je sklopio posao s Credit Suisseom, što mu sigurno nije pomoglo da se oporavi od velike greške – kupnje ogromnog terena u najskupljem dijelu Las Vegasa.
Nestao s burze                   
Još jedan korak naprijed prema financijskom krahu dogodio se izbijanjem globalne krize, zbog èega su dionice njegove kompanije na burzama toliko pale da se njihova cijena izražavala u centima, a ne dolarima, pa ga je
Nasdaq naprosto skinuo s burze.Nakon takvog fijaska malo se sabrao i nedavno izjavio da æe pokušati izgladiti spor s Credit Suisseom, te priznao da nije baš dobro procijenio projekt u Las Vegasu. No, Sillerman je to ipak možda malo kasno shvatio, jer su ga bankari iz Züricha nedugo nakon njegove izjave tužili Vrhovnom sudu. Švicarci su odluèili dobiti svoj novac natrag, iako je pitanje tko æe Sillermanu + dati te puste milijune.  (Kliker.info-Jutarnji list)
Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku