hamburger-icon

Kliker.info

Lars-Gunnar Wigemark : ‘Dodikov referendum će otvoriti Pandorinu kutiju!’

Lars-Gunnar Wigemark : ‘Dodikov referendum će otvoriti Pandorinu kutiju!’

18 Jula
22:37 2015

Vigemark21Plan predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika o raspisivanju referenduma kojim bi se doveo u pitanje opstanak Suda i Tužiteljstva Bosne i Hercegovine otvara Pandoronu kutiju čime se može prouzročiti cijeli niz nepredvidivih događaja, ocijenio je šef Delegacije Europske unije u BiH Lars-Gunnar Wigemark u intervjuu kojega su u subotu objavile banjolučke “Nezavisne novine”.

“Naš osjećaj je da referendum otvara Pandorinu kutiju i zato je on izazvao tako duboku zabrinutost i unutar BiH i izvan nje. Stalno pokušavamo zatvoriti tu kutiju, no netko je uporno iznova otvara i stalno nas vraća da se bavimo pitanjima daytonskog uređenja. Nema dvojbe da to jesu važna pitanja, ali ona sada odvraćaju pozornost”, kazao je Wigemark pojašnjavajući kako su se ranije svi političari u BiH suglasili da je sada najvažnije provoditi gospodarske i socijalne reforme.

Švedski je diplomat istaknuo kako nema dvojbe da će BiH morati mijenjati svoj ustav kako se bude približavala članstvu u Europskoj uniji, no to nije stvar sadašnjeg trenutka jer je pitanje uređenja sudstva ujedno i pitanje ustroja zemlje.

“Sada ulazimo u rizik lančane reakcije raznih nepredvidivih događaja. EU je jasno rekla da referendum izravno dovodi u pitanje suverenitet i integritet BiH i to je nešto što nadilazi samu Republiku Srpsku jer se ovdje radi o državnim institucijama”, kazao je Wigemark.

Dodao je kako je besmisleno pitati ljude na referendumu misle li oni da je nešto ustavno jer postoje mehanizmi kako se ta pitanja rješavaju.

U slučaju BiH pritom je jasno kako se njen ustav ustav može promijeniti samo kada se postigne suglasnost sva tri konstitutivna naroda, podsjetio je šef Delegacije EU u BiH.Wigemark je potvrdio kako Europska unija planira razgovarati s političarima u BiH ne bi li se problemi riješili, no na temelju odluke donesene 2011. godine i dalje može posegnuti za mjerama sankcioniranja političara za koje se ocijeni da su ometaju provedbu Daytonskog sporazuma i krše ustav zemlje.

“Ta odluka je i dalje na snazi i ona znači da EU može posegnuti za restriktivnim mjerama prema bilo kome za koga smatramo da krši temeljne propise i odredbe poput ustavnih pitanja i daytonsko uređenja. No mi ne želimo koristiti takve mjere, osim ako je nužno. Mislimo da je još rano govoriti o sankcijama i da sad nije vrijeme za razmatranje takvih mjera”, kazao je Wigemark.

(Kliker.info-Hina)

Podijeli

Jedan komentar

  1. amer
    amer 20 Jula, 01:05

    da li to znaci da samo evropska elita odlucuje o referendumima kad im prdne , ostali referendumi su nevazeci jer nemaju odobrenje evropske elite ?

    Odgovori

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku