hamburger-icon

Kliker.info

Laptop ban : Nove sigurnosne provjere pri odlasku u SAD

Laptop ban : Nove sigurnosne provjere pri odlasku u SAD

29 Juna
08:31 2017

Američki ministar domovinske sigurnosti John Kelly predstavio je poboljšane sigurnosne mjere za letove koji dolaze u Sjedinjene Američke Države iz inostranstva.Mjere, koje bi trebale stupiti na snagu u roku od tri sedmice, mogle bi zahtijevati dodatno vrijeme za pregled putnika i ličnih elektronskih uređaja zbog mogućih eksploziva.

Ovim mjerama izbjeglo bi se širenje zabrane korištenja prijenosnih računara u avionima.Mjere bi trebale uticati na 325.000 putnika na približno 2.000 komercijalnih letova koji svakodnevno dolaze u SAD. Odnose se na 180 aviokompanija čiji letovi polaze sa 280 aerodroma u 105 zemalja.

Američke vlasti traže povećane sigurnosne protokole u područjima oko aviona, proširenu provjeru uz angažiranje pasa i dodatna mjesta za pregled putnika prije odlaska.Kelly je izrazio uvjerenje kako će se avioprijevoznici složiti sa novim provjerama, No, napomenuo je da ove mjere nisu posljednji korak u pooštravanju sigurnosti.

„Odluka da ne nametnemo nova ograničenja za prijenosne računare je poticaj američkim aviokompanijama koje su se brinule da bi proširenje zabrane u Evropu ili druga mjesta moglo uzrokovati značajne logističke probleme i odvratiti neke letove. Ukoliko ne udovolje novim sigurnosnim zahtjevima mogle bi se suočiti s budućim ograničenjima korištenja elektronskih uređaja u kabini“, najavio je Kelly.

Zabrinute aviokompanije

Korištenje prijenosnih računara je često među putnicima poslovne klase – koji plaćaju dvostruko ili više od prosječne cijene karata – pa se avioindustrija bojala da bi širenje zabrane moglo smanjiti prihode.

Zvaničnici aviokompanija rekli su za Reuters da su zabrinuti zbog novih sigurnosnih mjera na svim aerodromima odakle odlaze direktni letovi za Sjedinjene Američke Države, umjesto da se fokusiraju na aerodrome gdje su najveće prijetnje.

U martu je SAD nametnuo ograničenja za laptope na letovima koji polaze sa 10 aerodroma u osam zemalja, uključujući Egipat, Saudijsku Arabiju, Kuvajt, Katar i Tursku zbog bojazni da bi skrivena bomba mogla biti ugrađena u elektronske uređaje.

Zvaničnici nacionalne sigurnosti rekli su kako tih deset aerodroma može biti skinuto s popisa ukoliko udovolje novim sigurnosnim zahtjevima.

(Kliker.info-AJB)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku