hamburger-icon

Kliker.info

LAKRDIJA U HAGU Mladić Karadžiću: Ja ovdje ne branim ni tebe, ni sebe, već naš narod. Ovo je satanski sud

LAKRDIJA U HAGU Mladić Karadžiću: Ja ovdje ne branim ni tebe, ni sebe, već naš narod. Ovo je satanski sud

28 Januara
11:39 2014

_72565878_mladAutor: Kliker.info

Najavljeno svjedočenje bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske (VRS) Ratka Mladića na suđenju Radovanu Karadžiću, ratnom predsjedniku Republike Srpske, pretvorilo se u još jednu lakrdiju u Haškom tribunalu, gdje obojica odgovaraju za zločin genocida.

Na početku suđenja Mladićev advokat zatražio je od Vijeća da uvaži njihov zahtjev te da Ratko Mladić ne svjedoči u odbranu Radovana Karadžića. Nakon toga je Mladić pristao da svjedoči, ali je rekao ”kako nema zuba”, te tražio da mu ih donesu iz zatvora Sheveningen.

Po svemu sudeći radilo se o namjernom potezu, pa je holandska policija (kojeg li poniženja) morala da ide po zube ratnog zločinca!? I sve to u državi Holandiji čiji su vojnici u sastavu Ujedinjenih naroda (UN) jula 1995. godine besramno gledali genocid nad srebreničkim Bošnjacima.

Nakon pauze, svjedočenje je trebalo da se nastavi, ali, umjesto svjedočenja, Mladić je sada tražio da pročita izjavu napisanu rukom na sedam stranica. Vijeće Tribunala to nije dozvolilo.

Karadžić, inače vrhovni zapovjednik VRS, je tada započeo s postavljanjem ukupno šest pitanja Mladiću. On je samo djelomično odgovorio na prvo pitanje, a to je koje je funkcije obavljao tokom karijere, objasnivši da je prije rata bio na više dužnosti uglavnom u Makedoniji i zoni Treće vojnoj oblasti JNA. Na ostala pitanja nije odgovarao, a Karadžić ga je još pitao:

Telegraph.co.uk

Telegraph.co.uk

1. Da li ste me ikada informisali, usmeno ili pismeno, da će zarobljenici iz Srebrenice biti streljani da ih streljaju ili da će biti streljani?

2. Da li smo se ikada dogovorili da će građani Sarajeva biti podvrgnuti teroru, bombardovanju ili snajperisanju?

3. Da li smo se ikada dogovorili da će građani Sarajeva biti podvrgnuti teroru, bombardovanju ili snajperisanju?

4. Šta su bili razlozi za granatiranje ili snajpersko djelovanje naše vojske prema Sarajevu?

5. Da li je među nama postojao dogovor ili razumjevanje da se protjeraju muslimani i Hrvati koji su živjeli na teritorijima pod kontrolom srpskih snaga?

Mladić je u jednom trenutku tek rekao da ”ne branim ni tebe (Karadžića), ni sebe”.

”Mi ove i daje branimo svoj narod”, rekao je Mladić.

Na sva pitanja je potom odgovorio po instrukciji svojih advokata.

“Gospodine predsjedniče, ja ne mogu i ne želim da svjedočim zbog mog zdravstvenog stanja. Prema savjetu svojih advokata izjavljujem da zadržavam svoje pravo da ne svjedočim i odbijam da svjedočim zbog mogućnosti da mi bude ugroženo zdravstveno stanje kao i moja prava kao optuženog u mom predmetu”, ponovio je Mladić istakavši da može, ako mu dozvole da pročita ono što je napisao.

Nakon što je Karadžić pročitao sva pitanja, a Mladić odgovorio isto, vijeće Tribunala se zahvalilo Mladiću i holandskoj policiji, a zločinac je odgovorio kako su danas potvrđene njegove teze: ”Da ovo nije sud, ovo je satanski sud”.

Dok je napuštao sudnicu u pratnji policije glasno je dobacivao govoreći o bombama s osiromašenim uranijumom i tomahavkama, aludirajući na granatiranje srpskih položaja od strane NATO snaga 1995. godine.

Podijeli

Jedan komentar

  1. Lolo
    Lolo 28 Januara, 13:04

    Ovaj idiot luca na pogresna vrata:Nije narod optuzen za zlocine protiv covjecnosti n genocid nego ti imenom i prezimenom.
    Trebali su te ostaviti u Srbiji dosada bi krepao,ovako pogledaj krmka joksirca kako se jos popravio-a sve ne priznaje sud koji ga hrani bolje no rodjena keva popisam joj se u vaginu!

    Odgovori

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku