hamburger-icon

Kliker.info

Lajčak o jugoistoku Evrope: Imamo dvije države koje su pred raspadom i tri koje su u dubokoj političkoj krizi !?

Lajčak o jugoistoku Evrope: Imamo dvije države koje su pred raspadom i tri koje su u dubokoj političkoj krizi !?

06 Marta
18:55 2017

Evropska unija postaje sve manje ozbiljan sagovornik u pitanjima proširenja, napustila je zapadni Balkan, a posljedice su da su danas dvije tamošnje države pred raspadom, a tri u dubokoj krizi, izjavio je u ponedjeljak u Bruxellesu slovački ministar vanjskih poslova Miroslav Lajčak.

“EU postaje sve manje ozbiljan sagovornik kada je riječ o proširenju. Mi smo sa zapadnog Balkana istupili rječju i djelom i sada vidimo posljedice – imamo dvije države koje su pred raspadom i tri koje su u dubokoj političkoj krizi. A razlog je taj što je EU ispunila svoju lidersku ulogu, kao strana u dijalogu koja treba pružiti perspektivu tim zemljama”, rekao je Lajčak, prije početka sastanka ministara vanjskih poslova, koji na dnevnom redu imaju raspravu i o stanju u zemljama jugoistočne Europe.

Visoka predstavnica za vanjsku i sigurnosnu politiku Federica Mogherini izvijestit će ministre o svom prošlosedmičnom posjetu tim zemljama.

“Mislim da se visoka predstavnica vratila frustrirana s balkanskog puta”, kaže Lajčak.

Hrvatski ministar vanjskih poslova Davor Ivo Stier rekao je uoči sastanka da će u raspravi naglasak staviti na Bosnu i Hercegovinu i njezin europski put.

“Mi smo zainteresirani za stabilnost jugoistoka Evrope i da se nastavi proces reformi u tim zemljama. Mi ćemo naravno naglasak staviti na našu susjednu i prijateljsku zemlju Bosnu i Hercegovinu i njezin europski put i stabilnost”, rekao je Stier, koji je prošle sedmice posjetio Sarajevo zajedno s mađarskim kolegom Peterom Szijjartom.

(Kliker.info-Hina)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku