hamburger-icon

Kliker.info

Lagumdžija ne ulazi u ring : Bećirović i Imamović glavni kandidati, nudi se i Lipovača!

Lagumdžija ne ulazi u ring : Bećirović i Imamović glavni kandidati, nudi se i Lipovača!

24 Maja
11:40 2014

becirimam21Vrh SDP-a je, po svemu sudeći, prelomio i otklonio sve ključne dvojbe oko kandidature za Predsjedništvo BiH.Kako doznaje Dnevni list iz pouzdanoga izvora iz samog okruženja čelnika te stranke Zlatka Lagumdžije, SDP ulazi u borbu za bošnjačkoga člana Predsjedništva BiH. Odahnuti mogu stranke s hrvatskim predznakom i njihovi kandidati koji sebe vide u državnome Predsjedništvu.

Bećirović ili Imamović?

Zlatko Lagumdžija je ovoga puta zauzeo principijelni stav i očigledno će održati obećanje dano Draganu Čoviću, predsjedniku HDZ-a BiH, nakon propasti iscrpljujućih pregovora oko famoznoga slučaja ‘Sejdić i Finci’, da njegova stranka na listopadskim izborima neće napadati poziciju hrvatskoga člana Predsjedništva BiH, iako bi objektivno Lagumdžijin favorit za tu poziciju bio u velikoj prednosti u odnosu na druge kandidate jer iza sebe ima najbrojnije članstvo.U vrhu SDP-a se slažu zadnje nijanse i prisutne se tek male dvojbe oko končanoga određenja za konkretnoga kandidata. Naš izvor tvrdi da su u najuži izbor ušla dva ambiciozna Tuzlaka – Denis Bećirović, jedan od čelnika Zastupničkoga doma Parlamenta BiH, i Jasmin Imamović, aktualni karizmatični načelnik Tuzle.

Na koga će pasti kocka, pitanje je praktično sati i jedan i drugi potencijalni kandidat imaju svoje aspiracije i stanovite ambicije. I dok je navodno Bećirović nešto oprezniji i skromniji u prognozama, Imamović je bezrezervno uvjeren u končanu pobjedu. Istina, i jedan i drugi nisu anonimusi, međutim, objektivne analize govore kako im na ruku ne ide posrnuli rejting SDP-a i stranačkoga vođe Zlatka Lagumdžije.Ne treba biti veliki mag pa dokučiti kako i sama činjenica da se vođa SDP-a niti ovoga puta neće kandidirati, ukazuje da niti Lagumdžija, a zasigurno niti njegovi najbliži suradnici nisu uvjerenja da bi mogli u listopadu potući Bakira Izetbegovića i Fahrudina Radončića. Jer, objektivno, Denis Bećirović i Jasmin Imamović nisu prvi ešalon Lagumdžijinoga okruženja.

Nikšić i Hadžić bez ambicija

Pada u oči da ambiciju za Predsjedništvo BiH nisu, primjerice, iskazali Damir Hadžić ili Nermin Nikšić, koji slove za najbliže i najodanije suradnike šefa SDP-a uz neke druge sive eminencije.Dnevni list doznaje kako se Lagumdžiji nudio i Hamdija Lipovača, regionalni stranački faraon u Krajini. Vjerojatno je Lipovača prokužio da bi se kroz utrku za bošnjačkoga člana Predsjedništva BiH mogao politički oporaviti i krenuti u novi uspon, međutim, kako se doznaje, Zlatko Lgumdžija je munjevitom brzinom prekrižio njegovo ime crvenim flomasterom.I previše je grijeha u zadnje vrijeme počinio odbjegli Hamdija Lipovača, u nekoliko ga je navrata spasio i sam Lagumdžija, pa bi i za SDP bila neoprostiva i krajnje politički diskutabilna kandidatura tako kompromitirane osobe.

Bošnjački kandidati

Globalno, dakle, pomalo se nazire i zaokružuje lista kandidata za bošnjačkoga člana kolektivnoga šefa države. Bakiru Izetbegoviću iz SDA, Fahrudinu Radončiću, čelniku SBB-a, bivšem reisu Mustafi Ceriću i Mirsadu Kebi će se suprotstaviti i favorit SDP-a, Denis Bećirović ili Jasmin Imamović.Na prvi pogled Izetbegović i Radončić imaju najveće izglede, međutim, nikako se ne smije smetnuti niti podcijeniti još uvijek brojno članstvo SDP-a koje je do sada na izborima pokazivalo primjerenu disciplinu kod glasovanja. Ako Zlatko Lagumdžija punim kapacitetom stane iza svoga kandidata i mobilizira članstvo, sve su opcije otvorene.

Karte bi se itekako mogle izmiješati, a u tom slučaju bi se nekima pomrsili računi, a i sami kandidati SDP-a ne bi bili žrtveno janje i kako to mnogi veća sada doživljavaju. Podsjećamo, Željko Komšić je na prošlim izborima kao kandidat SDP-a za hrvatskoga člana Predsjedništva dobio fantastičnih 334 tisuće glasova. Istodobno, Bakir Izetbegović je prošao u Predsjedništvo s potporom debelo ispod 200 tisuća i uz javno izrečenu sumnju svoga ljutoga rivala Fahrudina Radončića da je “ukrao” nekoliko desetaka tisuća listića za sebe.Lako je izračunati gdje je prostor za SDP. Ako će Izetbegović i Radončić razdijeliti bošnjačke glasove, onda bi kandidatu SDP-a bilo dovoljno za pobjedu i puno manje glasova nego što ih je dobio svojevremeno Komšić. A to nije neostvarivo, dapače da jest i bit će to uistinu iznimno zanimljiva utrka.Antun Mrkonjić (Dnevni list)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku