hamburger-icon

Kliker.info

Lagumdžija nakon sastanka sa Venizelosom: Mi moramo sačuvati mir u ovoj zemlji!

Lagumdžija nakon sastanka sa Venizelosom: Mi moramo sačuvati mir u ovoj zemlji!

19 Februara
12:29 2014

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar vanjskih poslova BiH Zlatko Lagumdžija sastao se danas u Sarajevu sa zamjenikom premijera i ministrom vanjskih poslova Republike Grčke Evangelosom Venizelosom, koji je posjetio BiH u svojstvu predsjednika Vijeća ministara Evropske unije, javlja Anadolija.

 Foto: Anadolija

Ministar Lagumdžija se na početku obraćanja „zahvalio velikom prijatelju BiH Venizelosu”.

„Ovo je bila dobra prilika da se još jednom potvrdi spremnost i Grčke i evropskih struktura da BiH može računati, u punom kapacitetu, na podršku u neophodnim ekonomskim i socijalnim institucionalnim reformama koje su pred nama”, kazao je Lagumdžija.

On se zahvalio grčkom ministru i grčkim prijateljima što su još jednom pokazali da BiH može očekivati jedan proaktivni pristup EU kada je u pitanju BiH i to za one oblasti koje su stvarni problemi za ljude.

“Nama je savršeno jasno da pregovaranje nije moguće bez ratifikacije Ugovora o stabilizaciji i pridruživanju, bez kredibilne aplikacije, bez dobijanja kandidatskog statusa. Moguće je neke od tih tema ubrzati i na jedan kreativniji način, prije svega, se usmjeriti na pomoć onim segmentima koji se tiču ekonomskih reformi, socijalnih reformi, a naročito poglavlja 23 i 24 koje govore o vladavini prava, pravosuđu, borbi protiv organiziranog kriminala i korupciji”, pojasnio je Lagumdžija.

Dijalog sa EU

Prema njegovim riječima, prirodno je da BiH mora uvažavati sve presude Suda za ljudska prava, sve zahtjeve EU, pa i Vijeća Evrope i Evropskog parlamenta.

“Mi moramo sačuvati mir u ovoj zemlji, institucije ove zemlje, sigurnost i institucionalnu i pojedinačnu građansku ali istovremeno iskoristiti ovo što se dešavalo u posljednje vrijeme da više čujemo glas ljudi koji imaju probleme, koji su stvarni, koji itekako imaju razloga da budu nezadovoljni i koji itekako imaju razloge da traže promjene”, poručio je Lagumdžija, pojasnivši:

“Grčka će nam, siguran sam, pomoći da otvorimo jedan suštinski dijalog sa EU, da osmislimo novi pristup koji bi pomogao BiH da ide brže naprijed”.

Kako kaže, današnji sastanak je bio prilika da grčkog ministra upozna sa problemima koje BiH vodi sa Evropskom komisijom, a tiču se prilagođavanja Ugovora o stabilizaciji i pridruživanju tehničkog, koji se tiče zaštite domaće proizvodnje nakon što je Hrvatska ušla u EU.

Lagumdžija dodaje da su se na današnjem sastanku dogovorili da vide kako napraviti novu dinamiku vezano za projekt TAP (Trans Adriatic Pipeline – Transjadranski gasovod) koji ide od Azerbejdžana preko Turske i Grčke i ovog dijela Jugoistočne Evrope, Zapadnog Balkana prema Evropi, Italiji.

Odgovarajući na novinarsko pitanje o tome koji su to naredni koraci BiH na putu u EU, Lagumdžija je kazao da su „vrlo jasni i svima poznati”.

“Mi moramo, prije svega, ispuniti svoje obaveze, koje proizilaze iz presude Suda za ljudska prava, moramo jasno pokazati da preuzimamo svoje obaveze da implementiramo obaveze koje proizilaze iz Ugovora o stabilizaciji i pridruživanju. Nakon toga, treba da uputimo nešto što se zove kredibilna aplikacija koja će omogućiti da BiH dobije otvaranje pregovora kao zemlja kandidat”, rekao je Lagumdžija.

Grčki ministar Venizelos nakon sastanka je kazao da je on danas u BiH, prvenstveno u novom kapacitetu kao predsjedavajući Vijeća EU.

“Došao sam da izrazim podršku BiH. Moja današnja posjeta Sarajevu i BiH je odlična prilika kako bismo poboljšali i učvrstili naše veze”, poručio je grčki ministar.

On je podsjetio na Lagumdžijinu posjetu Atini od prije nekoliko dana.

“Očigledno je da novi projekt TAP ili transatlantski gasovod je nova prilika za naše obje zemlje. Na bilateralnoj osnovi uvijek ćemo vam stajati na raspolaganju kako bismo vam pomogli na vašem evropskom putu”, pojasnio je Venizelos.

On je dodao još jednom da je on danas u BiH kako bi pružio podršku narodima BiH.

Odgovornost

“Vrlo je važno očuvati stabilnost i integritet zemlje, a problemi nisu samo međuetničke i ustavne prirode jer problem koji se javljaju su, također, ekonomske i socijalne prirode. Dakle, postoje i druge potrebe kod ljudi, a one nisu samo političke ili institucionalne”, poručio je grčki ministar.

Dodaje da je nakon današnjeg sastanka uvjeren da politička tijela u BiH shvataju odgovornost koja je pred njima.

“Nisam ovdje da dajem svojevrsne preporuke ili da vršim bilo kakav pritisak, nego sam ovdje da vidim situaciju i prenesem sva moja razmišljanja i procjene mojim kolegama u Vijeću ministara EU”, kazao je Venizelos, naglasivši:

„Sudbina ove zemlje je u rukama građana i oni imaju pravo na svoju evropsku budućnost”.

Venizelos se nakon sastanka sa ministrom Lagumdžijom sastao sa članovima predsjedništva BiH, a sastat će se i sa predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Vjekoslavom Bevandom, ali i članovi kolegija domova Parlamentarne skupštine BiH.

(Kliker.info-Anadolija)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku