hamburger-icon

Kliker.info

Lagumdžija nakon Berlina : Dogodine novi sporazum o Bosni i Hercegovini !

Lagumdžija nakon Berlina : Dogodine novi sporazum o Bosni i Hercegovini !

29 Avgusta
22:41 2014

lagum1Iduća godina biće godina ozbiljnih ustavnih reformi u BiH, najavio je u petak ministar vanjskih poslova BiH Zlatko Lagumdžija po povratku s konferencije o zapadnom Balkanu, koja je u četvrtak održana u Berlinu.”Usaglasili smo se da je nakon oktobarskih izbora potrebno napraviti zaokret i definisati paket strukturalnih reformi u BiH kojima su cilj efikasnije institucije sistema. Sjest ćemo za sto, biće uključeni predstavnici EU i Vijeća za implementaciju mira, a presuda ‘Sejdić i Finci’ biće samo dio”, naveo je Lagumdžija i dodao da ćemo “imati novi dogovor o BiH, jer je iduće godine i 20 godina od potpisivanja Dejtonskg mirovnog sporazuma”.

Istakao je da je konferencija, održana pod pokroviteljstvom njemačke kancelarke Angele Merkel, nastavak procesa u novom pristupu EU prema zapadnom Balkanu.”Taj pristup polazi od ocjene da je region daleko ispod evropskog nivoa u oblasti vladavine prava, infrastrukture i zapošljavanja. Novi pristup za BiH polazi od njene opstojnosti do toga da BiH brže ‘napadne’ sektore ekonomskih reformi i borbe protiv organizovanog kirinala i korupcije”, kazao je Lagumdžija podsjetivši da se konferencija o Balkanu iduće godine održava u Austriji, a godinu kansije u Francuskoj s ciljem bržeg razgovora zemalja regije i napretka ka EU BiH, Srbije, Crne Gore, Makedonije i Kosova.

Prema njegovim riječima, na konfenerciji su predstavljeni konkretni projekti iz BiH. Naveo je da su delegirani izgrdnja Jadransko-jonskog koridora (cesta i gasovod), modernizacije pruge Sarajevo – Beogrda, preko Tuzle i Zvornika, te krak željeznice od Čapljine, preko Trebinja, do Nikšića u Crnoj Gori.Boris Tučić ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, izjavio je u petak da su na berlinskoj konferenciji predstavljeni investicioni i razvojni potencijali BiH u sektorima energetike, transporta, malih i srednjih preduzeća. Naglasio je da su pozvani investitori iz EU da ulažu u hidroenergetski potencijal BiH, ali i napomenuo da o konkretnim projektima nije govoreno.”Zemljama našeg regiona poručeno je da pojačaju aktivnosti u vezi s integracijama u EU i definišu zajedničke projekte koje će kandidovati Uniji, njenim članicama ili međunarodnim finansijskim institucijama”, objansio je Tučić dodavši da su na “samitu” u Berlinu svi najviše govorili o potrebi stvaranja uslova za privlačenje direktnih stranih investicija i sve se “svodilo na poruke, uglavnom političke prirode”. (Kliker.info-NN)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku