hamburger-icon

Kliker.info

Lagumdžija je nezakonito poveo istragu protiv mene

Lagumdžija je nezakonito poveo istragu protiv mene

14 Septembra
07:01 2006

Podsjećamo da je američki Okružni sud prije tri dana donio odluku o njegovom izručenju vlastima BiH, pošto je Kantonalni sud Sarajevo u martu 2003. pokrenuo istragu zbog nestanka 2,5 miliona dolara. Nedavno je ovaj predmet preuzelo Tužilaštvo BiH.  Šaćirbegović tvrdi da je 2001. godine istragu pokrenuo tadašnji ministar vanjskih poslova Zlatko Lagumdžija. Bivši ambasador BiH dodaje i da državna vlada nikada nije iznijela svoj stav o njegovim postupcima. Navodi i izjavu aktuelnog premijera Adnana Terzića, ranije datu CNN-u, da je "ambasador Šaćirbegović pogrešno optužen".
Šaćirbegović tvrdi da je čak potrošio između 600.000 i 800.000 dolara vlastitog novca za finansiranje Misije BiH pri UN-u u periodu od 1992. do 1995. godine i da je dosta novca potrošeno za finansiranje tužbe za genocid protiv tadašnje SR Jugoslavije i saradnju s Haškim tribunalom.
– Bosanska vlada nikada nije provela vlastitu istragu, nego je to radilo Ministarstvo vanjskih poslova, koje ima ograničene ovlasti. Naprimjer, saradnja s Tribunalom i Međunarodnim sudom pravde u Hagu nije bila u nadležnosti MVP-a, niti dok je ministar bio Jadranko Prlić niti Lagumdžija, i logično je onda zaključiti da je Lagumdžija zloupotrijebio svoje ovlasti – kaže Šaćirbegović.
Okružna sutkinja Barbara Džons (Barbara Jones) ipak je ocijenila da je bilo dovoljno dokaza izručenje.
 Zanimljivo je da je kao zakonsko uporište za to naveden ugovor iz 1902. godine između SAD i tadašnje Kraljevine Srbije, čija je država nasljednica i BiH.
Vlasti BiH izdale su nalog za Šaćirbegovićevo hapšenje u decembru 2001. godine. Za njim je raspisana Interpolova potjernica, nakon čega su ga američke vlasti uhapsile u martu 2003. U kućnom pritvoru nalazi se od jula 2004.
Šaćirbegović je bio ambasador BiH u UN-u od 1992. do 1996, a zatim opet od 1998. do 2000. godine. Između ta dva mandata bio je ministar vanjskih poslova BiH.

Kakve veze ima s 11. septembrom


Okružni sud odluku o izručenju donio je 11. septembra, na godišnjicu terorističkih napada na Njujork i Vašington. Koincidencija je, kaže Šaćirbegović, da je i sudija Frenk Mas (Frank Maas) prvo saslušanje prije tri godine zakazao za 11. septembar, ali je ono kasnije pomjereno za decembar. Ovu simboliku svako može čitati na svoj način, smatra Šaćirbegović.
– Također sam informiran iz nekoliko pouzdanih izvora povezanih s nadležnim institucijama da je "Muhamed Šaćirbey bio dio trgovine za alžirsku grupu" – tvrdi Šaćirbegović.

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku