hamburger-icon

Kliker.info

LA Times otkriva : CIA priprema napade bespilotnim letjelicama u Siriji

LA Times otkriva : CIA priprema napade bespilotnim letjelicama u Siriji

17 Marta
05:48 2013

CIA ubrzano priprema slanje bespilotnih letjelica u Siriju s ciljem "zaštite SAD-a i saveznika", prenosi američki utjecajni list LA Times. Naime, prema riječima sadašnjih i bivših američkih dužnosnika, CIA uskoro planira s direktnim napadima na "islamističke ekstremiste" u Siriji.Ovo je apsolutni vrhunac međunarodne hipokrizije – izgleda kako SAD sistematski "stvara" radikalne elemente kako bi ih potom ubijali bespilotnim letjelicama, iz udobnosti naslonjača. Da ne bi bilo zabune, ovo nisu nikakva nova otkrića i proces koji upravom spominjemo pokrenut je u više države, no možda nikada do sada tako direktno i otvoreno, pred očima i ušima međunarodne javnosti koja – očito – sve manje mari za eskalaciju američkog militarizma.Za one koji do sada nisu pratili sirijski konflikt, podsjetimo – SAD je ključna sila koja je od samog početka nastojala militarizirati nemire u Siriji koji su izbili tijekom 2011. Baš kao i u slučaju Libije, ali ne i u slučaju podobnijih vlada kao što su Tunis i Egipat, i u Siriji ulični prosvjedi – koji su bili znatno manji nego u drugim zemljama zahvaćenim – se uskoro pretvaraju u oružanu pobunu.

U naoružavanju i financiranju sirijskih pobunjenika, direktno i putem posrednika, sudjeluju SAD, Britanija, Francuska, Njemačka, Turska, Saudijska Arabija, Katar, Jordan, ali u organiziranom nastojanju rušenja vlasti u Damasku više ili manje sudjeluju gotovo sve NATO članice, kao i organizacije poput  Arapske Lige.Radikalni ekstremisti u Siriji stvoreni su ovom kampanjom i dato im je oružje. Nadalje, važno je napomenuti kako znatan broj njih uopće nije iz Sirije, već dolaze iz brojnih stranih država (vidi: Rat u Siriji: s jedne strane država i Vlada, s druge borci iz 11 stranih država, UN: sve veći ulazak stranih boraca u Siriju koji "radikaliziraju sirijske pobunjenike" i Poznati novinar nakon puštanja iz zarobljeništva u Siriji: "pobunjenici s britanskim naglaskom, mislim da niti jedan nije bio Sirijac").Sada te iste skupine CIA želi eliminirati? Možda, a možda se prije toga želi još malo uključiti u rat na njihovoj strani. Nemojmo zaboraviti kako ne tako davno, u kolovozu prošle godine, američki utjecajni izvori su pozdravljali dolazak Al-Qaide, svjetske terorističke organizacije broj 1, u Siriju (vidi: Jedna od najutjecajnijih američkih organizacija za vanjsku politiku: "sirijskim pobunjenicima je potrebna al-Qaeda").Teško je ne zapitati se – koliko kontradikcije svjetska javnost može progutati u sklopu ovog dvogodišnjeg konflikta?
 
LA Times ističe kako napade dronovima u Siriji nije odobrio Barack Obama, no pitanje da li bi se takav program uopće i isticao u javnosti. Naime, američki Protuteroristički Centar, koji vodi CIA napade dronovima u Pakistanu i Jemenu, nedavno je prebacio nekoliko ključnih dužnosnika na projekt vezan uz prikupljanje obavještajnih podataka o militantnima u Siriji koji bi mogli "predstavljati terorističku prijetnju".U listu se također navodi kako američki dužnosnici vjeruju da su se neki od ovih radikala priključili islamističkim militantima u borbi protiv Bashara al-Assada. Nadalje, ističe se kako se ključni CIA-inih ljudi za Siriju nalaze u SAD-u, ne na terenu, no također se ističe kako blisko surađuju sa saudijskim, jordanskim i drugim regionalnim špijunskim agencijama. CIA-ini dužnosnici sastali su se sa sirijskim pobunjenicima u Turskoj i Jordanu, ističu izvori. Nikakvo čudo, pošto je već neko vrijeme poznato kako CIA aktivno sudjeluje u obuci i naoružavanju sirijskih pobunjenika.Posebni dužnosnici u CIA-i imaju zadatak prikupljati informacije kao što su izvještaji, snimke telefonskih razgovora, video zapisi, javni dokumenti i informacije dobivene od strane stranih tajnih službi. Svi ti podaci se koriste u svrhu stvaranja tzv. "ciljanih paketa". Drugim riječima, CIA već unaprijed zna koga i gdje želi smaknuti, samo je potreban poziv na pokretanje operacija.
 
Jedini realan način za zaustavljanje ovih elemenata bio bi ne podupiranje istih. Ili SAD žele imati kontinuirani kaos u regiji, pa već – dok vode jedan – pripremaju teren za idući konflikt, baš kao i u slučaju Afganistana, ili su jednostavno toliko nesposobni da svaka njihova akcija završi kontra-rezultatom. Teško je vjerovati u ovo drugo, mada se ta ideja često provlači kroz medije – ovih mjeseci čitamo kako se jednostavno "desilo" da je Libija danas zemlja u kojoj vlada bezvlašće. Uistinu je teško vjerovati u te priče jer postoji mnogo razloga zbog kojih upravo takvo bezvlašće itekako odgovora mnogima.Ova vijest o pokretanju tajnih CIA operacija ujedno nam i oslikava budućnost Sirije ukoliko pobunjenici pobjede u aktualnom konfliktu. Umjesto priča o demokraciji i slobodi, sve upućuje na to da bi Sirija dolaskom pro-NATO pobunjenika na vlast postala nova Libija, Somalija ili Jemen, a to je strašna budućnost za sirijski narod.Sve gori i sve opasniji scenariji spremaju se za Siriju i stoga je što brže zaustavljanje konflikta od iznimne važnosti. Nažalost, CIA-ini planovi već su na stolu, a to ujedno znači kako im nije do prestanka sukoba i neće dopustiti da dođe do mira u dogledno vrijeme. (Kliker.info-Advance)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku