hamburger-icon

Kliker.info

Kvote se povećavaju : SAD otvara nove centre za obradu izbjeglica

Kvote se povećavaju : SAD otvara nove centre za obradu izbjeglica

07 Novembra
08:19 2015

izbjeglice_apAmerička administracija nastojat će povećati kvotu sirijskih izbjeglica  koje bi mogle biti primljene u Sjedinjene Američke Države tako što će otvoriti nove ispostave za obradu u Iraku i Libanu, saopćila je glasnogovornica Bijele kuće Danna van Brandt.

Ovaj potez uslijedio je nakon što je predsjednik Barack Obama u septembru obećao da će SAD prihvatiti dodatnih 10.000 sirijskih izbjeglica tokom 2016. godine.State Department je potvrdio planove za otvaranje centara za obradu izbjeglica u Erbilu u Iraku do kraja 2015. godine, kao i nastavak obrade izbjeglica u centru u Libanu početkom 2016. godine, izjavila je Van Brandt.Bijela kuća nije precizirala koliko bi dodatnih izbjeglica, osim ranije planiranih 10.000, SAD mogao prihvatiti.

Kerryjevo obećanje

Republikanski kandidat za predsjednika Donald Trump kazao je nedavno da bi, ukoliko ga izaberu za predsjednika, poslao nazad sirijske izbjeglice koje je primio SAD.

Na skupu u New Hampshireu, on je rekao da je zabrinut da bi izbjeglice mogle biti prerušeni članovi grupe Islamska država Irak i Levant.

Američki državni sekretar John Kerry objavio je ranije da će SAD značajno povećati broj izbjeglica koje će primiti u sljedeće dvije godine.Do sada je SAD primio približno 1.500 sirijskih izbjeglica.

Kerry je naveo da će povećati taj broj na 15.000 tokom svake naredne dvije godine, tako da će ih 2017. godine biti 100.000.

“SAD će prihvatiti 85.000 izbjeglica iz cijelog svijeta sljedeće godine, a neke od njih će biti Sirijci“, rekao je Kerry.

(Kliker.info-Aljazeera)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku