hamburger-icon

Kliker.info

Kusturica završio Mliječni put : Ovo je moj politički testament?

Kusturica završio Mliječni put : Ovo je moj politički testament?

05 Marta
07:58 2016

Kusta112Emir Kusturica je  3. marta, u Andrićgradu snimio posljednje kadrove svog novog filma „Na mliječnom putu” i tim povodom izjavio za sajt Iskra.co  da je taj film njegov “politički testament”.

“Kad kažem politički testament, mislim na jedno potpuno gubljenje iluzije šta je bio taj rat, potpuno gubljenje iluzije i ideje o humanitarnom pravu, kao nečem što je nametnuto kao ideja da se bombardovanjem pravi mir ,što je najnoviji izum. I na jednu krizu koja je zahvatila zapadnu civilizaciju i koja se sada razriješava na Bliskom istoku.

Sedam zemalja su oni opustošili, sedam zemalja ostavili u ruševini. Testament u smislu moje teorije koju sam izvukao iz priče jednog Rusa da je zapadna demokratija propala zajedno sa propašću Sovjetskog saveza. Jer, dok je postojao Sovjetski Ssvez, zapadne države su unutar svojih sistema morale da dokazuju da su demokratske, a kako je pao Sovjetski savez, kako je pao Berlinski zid, pred njima nije ostalo više ništa što su morali da ispunjavaju. To se vidjelo najprije na bombardovanju Jugoslavije i na flagrantnom kršenju međunarodnog prava koje je dovelo do ovoga u čemu se svijet danas nalazi”, rekao je Kusturica.

Njegov odgovor na pitanje šta će Zapad i šta će Holivud reći na ovakav podtekst njegovog novog filma, bio je kratak:

“Savršeno me baš briga šta će reći Holivud!”

Poslije 50 nedjelja snimanja, na lokacijama od Hercegovine i Zelengore do Andrićgrada, 5.000 statista, 800 eksplozija, posljednji kadrovi snimljeni su juče u Andrićgradu, gdje je za potrebe filma napravljen centar jednog hercegovačkog sela.

“Imam skoro izmontiran film. Ima mnogo optičkih trikova, još mnogo, mnogo rada, ali moja je vjera da možemo stići za Kan, ali ako ne stignemo, čekamo slijedeću godinu”, kaže Kusturica.

Za svoj novi film kaže da ima uzbudljivu ljepotu, uzbudljivu priču, jedan bajkoviti i jedan krajnje realistični nivo.

“Sve što mi je preostalo ispod kože, i izvan kože, sve što sam imao, dao sam za ovaj film. Ovo je priča o moralu, priča o vjeri i priča o uvjerenju, što je danas zaboravljena kategorija. Kad danas radiš tako nešto, onda je potrebno da ne podliježeš samoobmani i da za neki kadar koji nije dobar kažeš da je dobar, za neku scenu koja nije do kraja razrađena da kažeš da je dobra, da ćeš je popraviti trikovima, u montaži muzikom. Ovdje se nisam time bavio, ovdje nema takvih trikova. Utoliko je ovaj film ishodište skoro pa jedne karijere, ne znači da je posljednji, ali je ishodište i sve što sam zaradio od filma i muzike otišlo je tamo, što je opet novi nivo”, kaže Kusturica.

Kaže da razlike kod njega, u vremenima kada je snimao svoje ranije filmove i sada skoro i da nema, jedino, dodaje, sada je bilo malo više kiseline, “želudačne”… Energija je, veli, ostala ista.

“Ovo mi je prva glavna uloga. Učio sam gledajući druge glumce, ali i bio sam okružen dobrim glumcima u filmu. Boba je perfektna glumica, Miki je neprevaziđen. Monika je prvi put u životu napravila veliku ulogu, naturščici više nego dobri i sve oko mene je bilo dobro”, kaže Kusturica.

(Kliker.info-B92)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku