hamburger-icon

Kliker.info

Kusturica odbio poziv Josipa Pejakovića : Hvala Josipe, ne želim u sarajevsku maglu !

Kusturica odbio poziv Josipa Pejakovića : Hvala Josipe, ne želim u sarajevsku maglu !

23 Novembra
06:34 2015

emirmagla3Srpski režiser Emir Kusturica, kako obavještava neutralna Iskra, poručio je bosanskom glumcu Josipu Pejakoviću da se neće odazvati njegovu pozivu da posjeti Sarajevo. Kusturica, izgleda, ima metereoloških problema, pa kaže da ne bi zalazio u sarajevsku maglu, radije bi ostao na sunčanom Mećavniku, u centru kosmosa.

Osim što su vremenske prilike nepogodne sada u novembru, Kusturici, priznaje Blicu, ne ide u prilog ni to što Sarajlije ne potpadaju pod Zakonik cara Dušana, koji kaže da svaki stanovnik Srbije mora da gosta primi i nahrani i, ako su vremenski uslovi nepovoljni i ako je magla prekrila put, da ga izvede do vidljive tačke da čovek nastavi putovanje.

Kusturica, međutim, ne vjeruje da bi mu u sarajevskoj magli neko pokazao put. Kako i gdje je on naučio Dušanov zakonik, i kada se počeo vladati po pravilima cara Dušana, da li u Sarajevu ili poslije, Iskra nije otkrila.

Kusturica je tako odbio poziv da zasjedne u neku od sarajevskih kafana, „kao što je to red na Balkanu“, bojeći se, kako kaže, da bi kafana bila podvojena, da ne bi svi bili uz njega, jer u Sarajevu ima onih koji bi ga rado linčovali, ali i onih kojima je Izetbegovića na vrh glave.

Bilo bi u toj kafani likova kao u Andrićevoj ‘Gospođici’, besposličara, sjecikesa i onih što je Alija Izetbegović otrovao, a njegov sin Bakir nastavio da truje“, naglasio je dekontaminirani Kusturica, osjećajući da su u Sarajevu svi ili za ili protiv Bakira, to jest pro ili contra Kusturice.

Proslavljeni režiser sa preko tri filma poručio je Pejakoviću da bi bolje bilo da on njega ugosti „u jednom od svojih gradova“ i da će susret tamo biti prijatan i drugarski. Kusturica sebe vidi samo kao gosta ili vlasnika cijelih gradova, ovom velikodostojniku niže ne pristoji. Kad već ne može biti gost cijelog Sarajeva, može se prijatno i drugarski osjećati samo u tout Andrićgradu ili u tutto completo Mećavniku.

Također, Emir Prvovenčani je pozvao Sarajlije da – ako ga već zovu – u svome gradu prvo naprave “nešto što bi bilo uvaženo u istorijskoj i vremenskoj mašini“. Gdje je ta mašina, istorijska i vremenska, na koji pogon radi, Kusturica nije izvoleo objasniti. Da li se to uvažavanje na istorijskom planu priskrbljuje samo tonama kiča i kriminala u podizanju gradova – on također nije otkrio.

Neka podignu objekat koji je pravoslavni ili katolički, neka urade nešto što smo mi uradili u Višegradu. Biće to dobro i za naš i za njihov i za cijeli svijet. I to da urade, opet ne bih otišao“, rekao je Kusturica, prkosan kao san, zadavši Sarajevu zadatak, da urade nešto prije nego ne dođe.

Kusturica priželjkuje da ga dočeka cijeli grad, ali nema potrebe da dolazi. Ionako taj podignuti objekat, pravoslavni ili katolički, ne bi pripao njemu, nego Bakiru.

(Kliker.info-E-novine)

Podijeli

2 0 komentara

 1. Vidoje
  Vidoje 23 Novembra, 06:58

  Zalosno je kad se boji doci u sredinu u kojoj je ponikao i postao neko.
  Lososi, gdje poniknu, tu i zavrse, a mi ljudi brzo se mjenjamo.

  Odgovori
 2. mujomir
  mujomir 25 Novembra, 18:08

  Bravi Kusti za komentar ! sve je potpuna istina , Sarajevo je sada najveca zaostala i nezdrava provincija na Balkanu i bilo kome ko ima imalo zdravog mozga bi bilo ispod casti i gubljenje dragocenog vremena da tu provodi svoje vreme. Sarajevo takvo kakvo je puno mrznje nije doraslo niti zasluzilo ni da spominje Kustino ime.

  Odgovori

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku