hamburger-icon

Kliker.info

Kurdi glasali na referendumu : Položen kamen temeljac za nezavisni Kurdistan, Bagdad i Ankara kategorički protiv!

Kurdi glasali na referendumu : Položen kamen temeljac za nezavisni Kurdistan, Bagdad i Ankara kategorički protiv!

26 Septembra
07:54 2017

Kurdi su u ponedjeljak u velikom broju glasali na referendumu o nezavisnosti iračkog Kurdistana, zanemarujući pritisak Bagdada, prijetnje Turske i Irana i međunarodna upozorenja da bi taj potez mogao zapaliti još jedan sukob u ionako nemirnoj regiji.

Odziv među 5,2 miliona birača iznosio je 78 posto, objavila je televizija Rudav sa sjedištem u Erbilu, te najavila da će komisija  za održavanje referenduma objaviti konačne rezultete u roku tri dana.

Od birača je zatraženo da odgovore na pitanje: “Želite li da Kurdistanska regija i kurdistanski krajevi izvan regije postanu nezavisna država?”, a očekuje se da će rezultati pokazati golemu većinu potvrdnih odgovora.

Referendum nije obavezujući, u prvom je redu namijenjen da potvrdi mandat vođi kurdske regionalne vlade Masoudu Barzaniju za vođenje pregovora o nezavisnosti te naftom bogate regije.

Za iračke Kurde, dio najveće etničke grupe  koja je ostala bez države nakon što se Osmanlijsko carstvo srušilo prije jednog vijeka , referendum je ponudio historijsku  priliku da se izjasne za nezavisnost unatoč intenzivnom međunarodnom pritisku.

“Vidjeli smo najgore stvari, vidjeli smo nepravde, ubojstva i blokade”,rekao je Talat čekajući da glasa u regionalnom glavnom gradu Erbilu, dok je grupa žena u šarenim kurdskim haljinama izašla iz škole pokazujući svoje prste obojane tintom, znakom da su obavile glasanje.

U selu Sheikh Amir, blizu crte bojišnice zapadno od Erbila, dugi redovi kurdskih boraca čekali su na glasanje u bivšoj školi. Većina je iz zgrade izlazila nasmijana, pokazujući prste zamrljane tintom.

U etnički mješovitom gradu Kirkuku Kurdi su pjevali i plesali dok su  odlazili na glasačka mjesta.

No, kurdski referendum izazvao je sasvim suprotno raspoloženje u ostatku Iraka i okolnim državama.

Irački premijer Haider al-Abadi na državnoj je televiziji kurdski referendum nazvao “neustavnim” i poručio da iračka vlada neće prihvatiti njegov  rezultat, kao ni međunarodna zajednica.

Turski predsjednik Recep Erdogan najavio je skoro zatvaranje kopnene granice prema iračkom Kurdistanu i zaprijetio obustavom izvoza nafte preko Turske.

(Kliker.info-Hina)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku