hamburger-icon

Kliker.info

Kumstvo na kušnji : Čović zbog zadiranja u RS izazvao uzbunu u Banjoj Luci

Kumstvo na kušnji : Čović zbog zadiranja u RS izazvao uzbunu u Banjoj Luci

22 Februara
06:11 2013

Forsiranje priče o preustroju Federacije BiH kroz smanjenje broja kantona do sada je izazivalo tek sporadične i stidljive reakcije hrvatskog političkog i društvenog tijela u BiH, no kako stvari stoje, rascjepkana i polarizirana scena u Hrvata, ipak, malo po malo uspijeva, barem načelno, progurati ideju o preustroju cijele BiH, uključujući i Republiku Srpsku. Nakon što su takve ideje u posljednjih nekoliko sedmica u više navrata ponovili dužnosnici HSP-a BiH, ali i Hrvatskog narodnog vijeća, na red je konačno došao i vrh HDZ-a BiH.

 Naime, posljednji u nizu primjera je tribina HDZ-a BiH u Brčkom tokom koje je Dragan Čović, pomalo nenadano, “izletio” s izjavom kako se projekt na kojem sada inzistira njegova stranka odnosi na reorganizaciju cijele BiH, što podrazumijeva i Republiku Srpsku, tako da će građani i političari tog entiteta odlučiti hoće li to biti prihvaćeno i u kojoj formi. Konkretno, radi se o starom prijedlogu o središnjoj razini vlasti s četiri federalne jedinice, što bi konstitutivnim narodima omogućilo da se u velikoj mjeri sami odluče u kojoj žele živjeti, no za razliku od dosadašnjeg prešutnog odobravanja kako pritom nema zadiranja u RS-u, Čović je javno ukazao i na tu mogućnost. Pitanje koje je i dalje bez odgovora glasi znači li to i cijepanje RS-a. No, ono što je važno jest činjenica kako je Čović naglasio da se priča o ustavnim promjenama ne može vezati isključivo na Federaciju, već da se mora provesti reorganizacija BiH kako bi Hrvati bili ravnopravni u institucionalnom i teritorijalnom smislu. No, ne treba zaboraviti kako je Čović o ovome govorio na teritoriju Bosanske Posavine, pa s rezervom treba uzeti iskrenost tih ideja.

Bosić osudio poruke

Ovakav Čovićev “izlet” jučer je odmah aktivirao zvono za uzbunu u Banjoj Luci, pa iako iz Dodikovog SNSD-a za sada šute, oglasio se lider SDS-a Mladen Bosić koji je upozorio kako neće sudjelovati ni u kakvim razgovorima u kojima bi se otvorila priča o novoj organizaciji Bosne i Hercegovine, odnosno RS-a, a to očekuje i od drugih političkih ;inilaca u RS-u. Pritom je naglasio kako je priča HDZ-a o organiziranju BiH kroz tri razine vlasti uz ustroj četiri federalne jedinice, a koja se mogla čuti u Brčkom, nekorektna.
– Ovo je jako nekorektno od hrvatskih političara imajući u vidu da im mi iz RS-a pomažemo u njihovom pokušaju zaštite hrvatskih prava u BiH, naveo je Bosić, izrazivši uvjerenje kako u RS-u ne postoji politička volja za upuštanje u temu prekrajanja BiH i tog entiteta. Iako se takva ideja naglašavala u propalom Prudskom dogovoru, predsjednik SDS-a je mišljenja kako su od toga odustali i oni koji su ranije dali suglasnost za takvo nešto, misleći pritom očito na Milorada Dodika.

Ideje HNV-a

Čovićeve ideje o preustroju cijele BiH već duže vrijeme potencira Hrvatsko narodno vijeće čiji su članovi na prošlotjednoj konferenciji u Sarajevu naglasili kako bez reorganizacije BiH nije moguća ni uspješna reorganizacije Federacije BiH te da se stoga HNV zalaže za kantonizaciju cijele BiH, a ne samo jednog njezinog entiteta.Predsjednik HNV-a fra Luka Markešić smatra da je potrebno, prije svega, postići institucionalnu ravnopravnost te kako unatoč pozitivnom aspektu smanjenja broja županija RS nije tako uređen zbog čega je BiH asimetrična država. O ovoj temi govorio je i član HNV-a Ivo Komšić koji također smatra da je potrebna reorganizacija obaju entiteta budući da je nemoguće napraviti BiH funkcionalnijom ukoliko se samo donekle teritorijalno racionalizira Federacija BiH.

Distrikt Posavina kao rješenje    

O nužnosti promjena na cijelom teritoriju BiH već duže vrijeme govore i čelni ljudi HSP-a BiH. Visoki dužnosnik ove stranke Stjepan Krešić u više je navrata pozivao na povratak načelima Kreševske deklaracije te preustroj cijele države BiH.Predsjednik Federacije Živko Budimir, pak, posebno je aktivan u zagovaranju projekta ustroja Posavine kao distrikta u kojem bi se našle i općine koje su trenutačno na teritoriju Republike Srpske.(Kliker.info-DL)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku