hamburger-icon

Kliker.info

Krvava drama u Keniji : Broj mrtvih u napadu na univerzitet porastao na 147

Krvava drama u Keniji : Broj mrtvih u napadu na univerzitet porastao na 147

02 Aprila
21:02 2015

Kenija1122Broj mrtvih u napadu na univerzitet u sjeveroistočnoj Keniji je najmanje 147, a 79 je ranjeno, javljaju svjetski mediji .Ranije informacije govorile su o 70 mrtvih i 500 studenata za koje se nije točno znalo gdje su, međutim svjetski mediji javili su da su studenti oslobođeni, a napadači, koji su 12 sati studente držali zatočenima na kampusu, ubijeni.

Kenija je uvela policijski sat od sumraka do zore (6,30 navečer-6,30 ujutro) za četiri regije u blizini Somalije kao mjeru opreza.  Kenija je ponudila 215.000 američkih dolara za informaciju koja bi vodila uhićenju Mohameda Mohamuda kojeg nazivaju ‘najtraženijim’ čovjekom i povezan je s napadom na univerzitetski  kampus Garissi na istoku zemlje u kojem je jutros najmanje 70 ubijeno, a 79 ih je ranjeno.

Ministarstvo unutarnjih poslova na Twitteru je objavilo fotografiju osumnjičenika za napad, iznos nagrade za svaku vrijednu informaciju i brojeve na koje se građani mogu javiti.

Odgovornost za napad preuzela je islamistička skupina Al-Šabab, povezana s al Kaidom, iz susjedne Somalije koja je u prošlosti izvela više napada na teritoriju Kenije, među kojima i napad na trgovački centar u Nairobiju u septembru 2013. u kojemu je ubijeno 67 osoba. Skupina je također saopštila  da je uzela puno kršćana za taoce.

Glasnogovornik Al-Šababa je u svom posljednjem javljanju kazao da su razvrstali ljude i pustili muslimane te da se borbe u kampusu i dalje vode. Kampus se nalazi u okruženju policije i vojske.

(Kliker.info-Hina)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku