hamburger-icon

Kliker.info

Krvava borba za vlast u Venecueli : Amerika i Rusija na suprotnim stanama

Krvava borba za vlast u Venecueli : Amerika i Rusija na suprotnim stanama

25 Januara
06:59 2019

Najmanje 13 ljudi je poginulo u sukobima u Venecueli, u protestima pristalica i protivnika dosadašnjeg predsjednika Nikolasa Madura.

Pošto je Amerika priznala lidera opozicije za predsjednika te zemlje, vojska još ne želi da preda vlast, a međuanarodna zajednica upozorava na moguću eskalaciju sukoba.

U Karakasu su prošle noći pljačkane prodavnice u siromašnim dijelovima. Treći dan zaredom u glavnom gradu Venecuele dolazi do sukoba, a zemlju vode dva predsjednika – lider opozicije Huan Gaido, koga priznaju SAD i veći dio latinoamerličkih zemalja, i Nikolas Maduro, dosadašnji predsjednik, koji se nalazi pod međuanrodnim pritiskom da podnese ostavku.

Za ministra odbrane Venecuele Vladimira Padrina Lopesa, nema dileme – predsjednik je Nikolas Maduro. Ministar tvrdi da vojska nikada neće prihvatiti samoproklamovanog predsjednika, niti, kako navodi, biti podređena stranoj sili ili vladi, koju nije demokratski izabrao narod Venecuele

„Zalažemo se za striktno poštovanje ustava i zakona. Kao rezultat toga, kategorično odbacujemo sva ilegalna djela koja čini paralelna vlada u pokušaju da zavlada zemljom. Takođe, smatramo izdajničkim pozive iz nekih resora, koji ignorišu naše principe i vrijednosti, u pokušaju da nas skrenu sa demokratskog puta.“

Amerika i Rusija na suprotnim stanama

Amerika je ponudila humanitarnu pomoć Venecueli, u vrijednosti od 20 miliona dolara, kako bi prebrodila nestašicu hrane i lijekova. Državni sekretar Mike Pompeo je poručio da je “Amerika je prijatelj Venecuele i njenih građana”.

“Gledali smo ih kako pate predugo, znamo kako im je. Tiranija, sada svrgnutog Madura trajala je predugo, ugušila je zemlju i narod. Juče smo u znak solidarnosti sa narodom Venecuele i poštujući demokratiju te zemlje, priznali predsjenika Skupštine Huana Gaida za privremenog predsjednika zemlje”.

Za Rusiju – predsednik je Maduro. Ruski predsjednik Vladimir Putin lično mu je prenio podršku telefonom, ali se založio i za dijalog. Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov bio je oštriji:

“To je flagrantno miješanje u unutrašnja pitanja suverene zemlje. Kao što znate, bilo je nekolio pokušaja svrgavanja Madura sa vlasti, uključujući i atentat. Ponovo vidimo kako Sjedinjene Države, koje paranoično tvrde da se neko miješao u njihove izbore bez dokaza, pokušavaju da glume arbitra drugim državama. U stvari oni se miješaju u unutrašnja pitanja, i to nije prvi put u posljednjih par mjeseci, to je sada jasno u Venecueli, ne treba Muellerova komsija da dokaže to”.

I Kina je podržala Madura, a Evropska unija apelovala je na mirnu tranziciju vlasti u Venecueli.

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku