hamburger-icon

Kliker.info

Krug se zatvara : Tko je platio paljenje zgrade Predsjedništva Bosne i Hercegovine ?

Krug se zatvara : Tko je platio paljenje zgrade Predsjedništva Bosne i Hercegovine ?

02 Marta
06:08 2014

goriii3Među građane koji su zbog očajne ekonomsko-socijalne situacije u kojoj se nalaze i nezadovoljstva radom vlasti demonstrirali  7. februara u središtu Sarajeva ubacili su se i navođeni prosvjednici. Zato ministar unutarnjih poslova FBiH Predrag Kurteš i direktor Federalne uprave policije sami strogo razdvajaju, kako kažu, legitimne prosvjednike od onih drugih i zahtijevaju takav odnos od svih.-  Instruirani i navođeni prosvjednici imali su organizatore, financijere i logistiku – kažu Kurteš i Lukač.

Snimke kao dokaz

Federalna uprava policije vodi opsežnu istragu i, kako doznajemo, krug je uglavnom zatvoren, a u njemu su se našli oni koji su kamenovali i zapalili zgradu Predsjedništva BiH. Naši izvori kažu da su ostali za završiti još neki detalji i da će na osnovi prikupljenih dokaza za paljevinu zgrade Predsjedništva BiH biti optuženo i pred Sud BiH biti izvedeno desetak mladića kojima se na teret stavlja kazneno djelo terorizma. Predviđena zatvorska kazna iznosi minimalno pet godina.Istražiteljima su u dobroj mjeri pomogle snimke nadzornih kamera na zgradi Predsjedništva BiH i zgradi Vlade Sarajevske županije koja je također zapaljena, pa su na osnovi njih posljednjih dana privodili na saslušavanje osumnjičene.Među njima je i mladić koji je ispred svečanog ulaza u zgradu Predsjedništva BiH dovezao Mercedes ML, izišao iz vozila, otvorio prtljažnik i iz njega vadio i dijelio boce s benzinom.

Pred istražiteljima se branio tvrdnjom da nije imao boce nego kanistre u kojima je bila rakija, međutim, policijski dokazi govore sasvim drugo.
Federalnoj upravi policije istražitelji MUP-a Sarajevske županije dostavili su informacije po kojima se pojedinim osobama plaća od 25 do 50 maraka dnevno da se pojave među prosvjednicima. Takve informacije se još detaljno provjeravaju, a u MUP-u Sarajevske županije policijskim rječnikom kažu da se radi o ozbiljnim naznakama.Podsjećanja radi, u javnost je procurio i zapisnik sa saslušanja Tarika Zejnilovića i Nihada Alečkovića prema čijim izjavama tragovi vode k SBB-u kao glavnom organizatoru nereda. Te izjave su u završnoj fazi policijske provjere, baš kao i neke SMS poruke koje su pojedinci iz te stranke slali na brojne adrese. Navodno, glavni organizatori slanja tih poruka su Omer Čevra i Mirza Ustamujić, zastupnik SBB-a u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH.

Provjera zaštitara

Dodatni naboj ovim informacijama dali su sami zastupnici i izaslanici SBB-a u Parlamentu FBiH – demonstrativno su napustili su zasjedanja Zastupničkog doma i Doma naroda i nisu prisustvovali raspravi o prosvjedima i sigurnosnoj situaciji, odnosno paljevini zgrade Predsjedništva BiH.Posljednjih dana Sarajevom se pronose priče da  je u cijeli “slučaj prosvjedi” uključena i jedna zaštitarska tvrtka čije je sjedište navodno u Beogradu. I te informacije se provjeravaju.Prosvjedi, čiji je početak točno u podne ispred zgrade Predsjedništva BiH uz obvezno višesatno blokiranje glavne sarajevske prometnice, traju od 7. februara i nastavljaju se i idućih dana. Građani kažu da neće biti ni dana prekinuti sve do konačnog ispunjenja njihovih zahtjeva.Prema policijskim podacima, ima naznaka da bi prosvjedi tek mogli dobiti na snazi, odnosno masovnosti uključujući i nerede koje bi mogla izazvati nova skupina instruiranih, navođenih i plaćenih prosvjednika. S tim su upoznati i u Plenumu građana Sarajeva pa tvrde i uvjeravaju javnost da su se samoorganizirali i da će takve znati sami najuriti.

S kim je Dodik prosvjedovao u Banjoj Luci

Milorad Dodik, predsjednik RS-a, saop[tio je da prosvjedi građana u Banjoj Luci i Republici Srpskoj ne mogu donijeti ništa dobroga i ponovno optužio Federaciju i neke međunarodne krugove da žele srušiti taj entitet. Kazao je da ima pouzdane informacije da je glavni stožer koji vodi i navodi prosvjede smješten na drugom katu hotela u Tuzli!U Banjoj Luci je odmah dobio odgovor u vidu podsjećanja da je on 2004. predvodio prosvjede u Banjoj Luci pod motom “Dalje ne može – hoćemo promjene” nakon čega je njegova karijera krenula uzlazno i posao je gospodar RS-a. Podsjetili su ga da su uz njega na čelu kolone prosvjednika bili Stojan Župljanin, višestruko osuđivani kriminalac protiv kojeg se upravo vodi istraga za pljačku deset milijuna maraka, i Dragan Kremenović, koji je nekoliko puta osuđen za teški kriminal. Uz Dodika su tada bili i Slavko Jovičić Slavuj, aktualni zastupnik SNSD-a u Parlamentu BiH, i Petar Đokić, predsjednik Socijalističke partije RS-a i aktualni borački ministar, koji je svojevremeno osuđen zbog kriminala. (Kliker.info-DL)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku