hamburger-icon

Kliker.info

Krug se sužava : Trumpov advokat Rudy Giuliani mora predati snimku svog razgovora s Ukrajincima

Krug se sužava : Trumpov advokat Rudy Giuliani mora predati snimku svog razgovora s Ukrajincima

01 Oktobra
05:32 2019

Tri kongresna odbora objavila su da su izdala obvezujući nalog Rudyju Giulianiju, advokatu  američkog predsjednika Donalda Trumpa, da im preda snimke u sklopu istrage o mogućem opozivu predsjednika.

Odbori u kojem demokrati imaju većinu navode da je Giuliani na nacionalnoj televiziji priznao da je od ukrajinske vlade tražio da istraže bivšeg potpredsjednika Joea Bidena.

Kako navodi Hina zahtjev Giulianiju da preda s time povezane dokumente i snimke korak je dalje u naporima demokrata da smijene Trumpa.

U razgovoru sudjelovao i Mike Pompeo

Trump je iz istoga razloga pritiskao ukrajinskog kolegu Volodimira Zelenskija, prema razgovoru čiji je sadržaj prošle sedmice  otkrio ‘zviždač’ iz obavještajne zajednice.

Istovremeno, list Wall Street Journal prenosi da je u telefonskom razgovoru Trumpa i Zelenskija sudjelovao i državni sekretar Mike Pompeo.

Demokrati su prošle sedmice  pokrenuli istragu za opozivom Trumpa nakon što je zviždač otkrio američkim tajnim službama da je Trump zatražio miješanje Ukrajine u američke predsjedničke izbore 2020. radi svoje vlastite koristi. 

U zviždačevoj pritužbi naveden je telefonski poziv u kojemu je Trump zatražio od ukrajinskog predsjednika Zelenskija da pokrene istragu o bivšem potpredsjedniku Joe Bidenu, favoritu za demokratskog predsjedničkog kandidata 2020. i njegovu sinu Hunteru. Hunter Biden bio je član uprave ukrajinske energetske kompanije.

Glasanje o opozivu se očekuje u idućih mjesec dana

Skandal s Ukrajinom i njegovim razgovorom s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim Trump je nazvao “najvećom prijevarom u povijesti”.

Ako Zastupnički dom u kojemu većinu ima opozicija glasanjem odluči o iznošenju optužbi protiv Trumpa, što se može dogoditi u sljedećih mjesec dana, sudilo bi mu se u Senatu koji je u rukama republikanaca.

Za osudu i smjenu predsjednika potrebna je dvotrećinska većina u Senatu koji ima 100 članova.

Po anketi koju je u objavio CBS, 55 posto Amerikanaca (i 90 posto demokrata) odobrava Trumpov opoziv.

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku