hamburger-icon

Kliker.info

Krug 99: “Sejdić‑Finci” pitanje opstanka države Bosne i Hercegovine

Krug 99: “Sejdić‑Finci” pitanje opstanka države Bosne i Hercegovine

06 Oktobra
15:50 2013
Pitanje implementacije presude Evropskog suda za ljudska prava u Strasbourgu "Sejdić-Finci" pitanje je opstanka države, nepromjenljivosti granica, ekonomskog prosperiteta države i pitanje primjene prava i sloboda iz Evropske konvencije, kazala je danas profesorica na Fakultetu za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije Lada Sadiković, prenosi Anadolu Agency (AA).Govoreći kao uvodničar na redovnoj sesija Asocijacije nezavisnih intelektualaca Krug 99 o temi "Ukidanjem izbornog prava građana BiH – Briselski sporazum je antievropski!", Sadiković je istakla da iza presude "Sejdić-Finci", nakon diskriminacije ostalih, vrlo brzo dolazi na red diskriminacija konstitutivnih građana.
 
"Implementacija presude "Sejdić-Finci" može da se uradi samo na način da se apsolutno primijeni cijela Evropska konvencija, da se urade tri stvari koje nam se nalažu već desetinama godina. Da BiH predstavljaju građani, a ne etniciteti, da se preispita teritorijalna organizacija države, te da se pristupi urgentnim ustavnim promjenama, kako bi se ojačale državne institucije BiH i bile sposobne da izvršavaju sve međunarodno-pravne obaveze", rekla je Sadiković. Princip dogovoren u Bruxellesu implementira presudu "Sejdić-Finci" i ukida diskriminaciju, ali pitanje koliko je kojih građana na jednom teritoriju presuda ne tretira, kazao je koordinator Vijeća Roma BiH Dervo Sejdić. "Presuda ne tretira ni pitanje unutrašnjih podjela poput dvije izborne jedinice u FBiH, tj. dva teritorija gdje žive većinski konstitutivni narodi.

 To je samo cementiranje etničkog i dalja podjela države. Sporazum koji su napravili HDZ i SDA je legalizacija Sporazuma iz Karađorđevića, Milošević-Tuđman. To je moje mišljenje", rekao je Sejdić.  Zahtjev Martina Raguža i Dragana Čovića, da Hrvati biraju hrvatskog člana Predsjedništva BiH zvuči sasvim racionalno, te logično, kazao je profesor Džemal Sokolović, te dodao da on podrazumijeva jednak zahtjev od strane Bošnjaka i Srba.  "Upravo to što zvuči logično i racionalno, negira pravo svih nas da biramo svi naše zajedničko Predsjedništvo. Kada bi Hrvati birali predsjednika Hrvata, taj zahtjev bi bio legitiman. Međutim, oni biraju kao i svi mi člana Predsjedništva BiH, a ono je nosilac suvereniteta svih nas. Ja ne želim da ne učestvujem u biranju onoga ko je moj suveren", poručio je Sadiković, dodavši da "negiranjem prava drugih da biraju mog predstavnika, ja ustvari negiram svoje pravo da budem predstavljen od strane svih članova Predsjedništva kao suverena". (Kliker.info-AA)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku