hamburger-icon

Kliker.info

Kršćanska misionarska grupa SIM potvrdila : Treća osoba iz SAD-a zaražena ebolom

Kršćanska misionarska grupa SIM potvrdila : Treća osoba iz SAD-a zaražena ebolom

03 Septembra
08:07 2014

monrovija123Kršćanska misionarska grupa SIM saopćila je kako se i treći američki zdravstveni radnik zarazio virusom ebole, radeći s pacijentima u Zapadnoj Africi.Ta grupa nije saopćila ime američkog ljekara, ali je navela da je radio u bolnici ELWA koju je osnovao SIM u liberijskoj prijestolnici Monroviji, prenosi AFP.Dvojica Amerikanaca su također radili u ELWA – doktor Kent Brantly i medicinska sestra Nany Writebol. Oni su prebačeni iz Liberije i kod kuće se uspješno liječe od ebole.Za razliku od to dvoje Amerikanaca, nova američka žrtva nije direktno radila sa oboljelima od ebole i za sada nije jasno kako se zarazila od te bolesti koja se uglavnom završava smrću.Ta osoba se nalazi u bolnici u karantinu.

Apel Ljekara bez granica

Međunarodna medicinska organizacija Ljekari bez granica ranije je saopćila da svijet gubi bitku sa zaustavljanjem širenja ebole i apelirala je na na međunarodnu zajednicu da pošalje pomoć i medicinsko osoblje u zapadnu Afriku.„Šest mjeseci od izbijanja najteže epidemije ebole u historiji, svijet gubi bitku sa zaustavljanjem njenog širenja. Lideri ne mogu savladati ovu transnacionalnu prijetnju“, izjavila je predsjednica Ljekara bez granica Joanne Liu u UN u New Yorku.Od ebole je do sada u zapadnoj Africi umrlo više od 1.500 ljudi, dok se broj oboljelih procjenjuje na 3.000.

Ebola je otkrivena 1976. godine i dobila je ime po rijeci koja se nalazi u današnjoj Demokratskoj Republici Kongo.Ova bolest se prenosi kontaktom sa izlučevinama zaražene osobe kao što su krv, pljuvačka i znoj ili dodirivanjem tijela osoba umrlih od ebole, zbog čega najveći rizik da obole prijeti ljekarima i drugim medicinskim radnicima.Od nje je umrlo oko dvije trećine oboljelih tokom protekle četiri decenije, a u čak dvije epidemije stopa smrtnosti je bila skoro 90 posto. (Kliker.info-Aljazeera)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku