hamburger-icon

Kliker.info

Krizni štab Ministarstva zdravstva KS : U Sarajevu od danas nove mjere, maske i na otvorenom

Krizni štab Ministarstva zdravstva KS : U Sarajevu od danas nove mjere, maske i na otvorenom

15 Oktobra
03:21 2020

Krizni štab Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo (KS) donio je odluku da se na području ovog kantona od  danas (15. oktobar) zaštitne maske osim u zatvorenom, nose i na otvorenom prostoru.

Ova mjera je donesena kako bi se i na taj način pokušalo suzbiti širenje korona virusa.

“Naređuje se obavezno propisno nošenje zaštitnih maski preko usta i nosa za zaštitu respiratornog sistema, u zatvorenom i otvorenom prostoru, osim sportista na utakmicama, treninzima i sportskim aktivnostima, vozača na biciklu, električnom romobilu i motociklu, kao i druga izuzeća shodno preporukama i smjernicama Zavoda za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine i Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo”, navodi se u saopštenju kantonalne Vlade.

Za provođenje nove naredbe će biti zaduženi službenici Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo (MUP), potvrđeno je za Radio Slobodna Evropa (RSE) u Službi za informisanje ovog MUP-a.

“Shodno ranije usvojenim izmjenama i dopunama Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira Kantona Sarajevo, policija će sankcionisati sve one koji se ne budu pridržavali donesene naredbe. Apelujemo na građane i posjetioce Kantona Sarajevo da se strogo pridržavaju i poštuju naredbe Kriznog štaba Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo”, rečeno je za RSE u kantonalnom MUP-u.

Zbog povećanja broja zaraženih u Kantonu Sarajevo posljednjih dana, Krizni štab Ministarstva zdravstva KS donio je i neke druge naredbe sa oštrijim mjerama, nego što ih svojom aktuelnom naredbom preporučuje Federalni krizni štab, navodi se u saopštenju Vlade KS.

Tako će biti dozvoljeno okupljanje do 30 osoba u zatvorenom i do 60 na otvorenom prostoru.

Nalaženo je preduzećima i institucijama da, u skladu sa radnim procesom, odrede klizno radno vrijeme sa određenim razmakom zbog izbjegavanja gužvi u javnom gradskom prevozu.

Takođe, osnovne i srednje škole će morati prilagoditi održavanje nastave kako bi se izbjegla veća okupljanja.

Nove naredbe koje stupaju na snagu 15. oktobra i primjenjivaće se do kraja 2020. godine, saopšteno je iz Informativne službe Vlade Kantona Sarajevo.

Do 14. oktobra u Kantonu Sarajevo je potvrđeno 5.168 zaraženih osoba, od kojih je oporavljenih 4.650. Ukupan boj umrlih od posljedica zaraze korona virusom je 89.

(Kliker.info)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku