hamburger-icon

Kliker.info

Krizni štab Ministarstva zdravstva KS : Izolatorij na Bjelavama počinje s radom naredne sedmice

Krizni štab Ministarstva zdravstva KS : Izolatorij na Bjelavama počinje s radom naredne sedmice

08 Augusta
02:12 2020

Nakon okončanja današnjeg operativnog sastanka Kriznog štaba MZ KS na kojem su iskoordinirane aktivnosti, kako bi se osigurali svi ostali preduvjeti za početak rada privremenog izolatorija u paviljonu Studentskog centra na Bjelavama u Sarajevu, članovi Kriznog štaba Ministarstva zdravstva KS – direktori Hitne pomoći i Domova zdravlja Adem Zalihić i Muhamed Ahmić obratili su se predstavnicima medija.

Ahmić je kazao kako je dobio zadatak da javnost obavijesti da je Krizni štab Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo danas na sjednici formirao koordinacioni tim koji čine članovi Kriznog štaba.

“Ovaj tim ima za zadatak da stavi u funkciju izolatorij u Studentskom domu Bjelave. Izolatorij treba da počne s radom u ponedjeljak ujutro. Članovi Kriznog štaba Ministarstva zdravstva KS koji su u užem tijelu preuzet će tokom vikenda sve aktivnosti da uspostave rad ove ustanove”, istakao je Ahmić, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.

Adem Zalihić, član Kriznog štaba Ministarstva zdravstva KS i direktor Hitne pomoći, kazao je da, s obzirom da je izolatorij na Podhrastovima popunjen do zadnjeg mjesta s pacijentima pozitivnim na koronavirus, neminovno se ukazala potreba za formiranjem dodatnog izolatorija, gdje bi bili smješteni pacijenti s blažom i srednje teškom kliničkom slikom, koji zahtijevaju bolničko liječenje, a nije im potrebna potpora kisikom.

“Dakle, svi oni koji ne mogu da ostanu u kućnim uslovima i zahtijevaju ljekarski nadzor, s blažom i srednje teškom kliničkom slikom i oni koji ne pokazuju progresiju ka teškoj kliničkoj slici. Izbor je pao na jedan paviljon u Studentskim domovima Bjelave, koji je potpuno uslovan. Tu ima nekih formalno-pravih poteškoća da to što prije profunkcioniše i mi ćemo gledati da u toku naredne sedmice prvi pacijenti već tu se nađu”, kazao je Zalihić ovom prilikom.

Dodao je kako je jutros održan sastanak u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu, gdje je izdefinisan “algoritam pacijenta” ili “put Covid pacijenta”, kako će pacijent koji pokazuje simptome biti tretiran, to jest, da li će ako se javi u dom zdravlja ili hitnu pomoć biti tretiran u primarnom nivou ili će biti upućen u izolatorij u Prodhrastovima ili na Bjelave.

“Postoji mogućnost da, ako se ukaže potreba, pacijent s Podhrastova bude transportovan na Bjelave, i obrnuto. Novi izolatorij će osloboditi dodatna mjesta na Podhrastovima, čime će se stvoriti uslovi za liječenje novih bolesnika s težom kliničkom slikom. Dobio sam informaciju da će novi izolatorij raspolagati sa 100 kreveta“, istakao je Zalihić.

Dodao je kako će sve medicinske ustanove u KS dati svoje učešće, kako bi imali medicinski nadzor 24 sata i na njima je sad da to preko vikenda izdefinišu, to jest ko će od zdravstvenih radnika raditi, koje zdravstvene ustanove će dati određene specijaliste, medicinske sestre i tehničare.

(Kliker.info-N1)

Podijeli

Jedan komentar

 1. Zavid
  Zavid 08 Augusta, 13:56

  Juče i prekjuče sam se emailom obratio na nekoliko adresa.U nastavku je jedan odgovor i sadržaj tog emaila.

  Postovani,

  zahvaljujemo vam se na vasem e-mailu.
  Obavjestavamo vas da je u periodu od 03. 08. 2020 – 31. 08. 2020. godine u Rektoratu Univerziteta u Sarajevu u toku koristenje kolektivnog godisnjeg odmora.

  S postovanjem,
  Sluzba za odnose s javnoscu
  Univerzitet u Sarajevu

  Pozdrav
  Juče sam poslao email na adrese Opće bolnice u Sarajevu, direktora Opće bolnice u Sarajevu i dr. Dragana Stevanovića zastupnika Zastupničkog doma PFBiH, čiji sadržaj je ispod kojim predlažem trajno i dugoročno rješenje problema smještaja pacijenata oboljelih od kovid19/covid19. No s obzirom na stanje sve se svodi na ćeranje ljevičara, desničara i onih koji iz toga izvlače materijalnu korist jer se nadaju da će pandemija uskoro prestati a neće. Čini se da su izabrali studentski dom zato što se na taj način najlajkše širi zaraza jer studenti lakše podnose bolest a najviše se kreću i ne poštuju mjere zaštite. Itd.
  Pozdrav
  Ovih dana je aktuelna tema izolatorij Opće bolnice dr. Abdulah Nakaš koji je neophodan i sukob sa turskom paradržavom u BiH (koja u sebi sadrži lobi za slanje pacijenata na liječenje u Istanbul na komercijalnoj osnovi) u vezi s tim. Pratim stanje u vezi sa pandemijom i mislim da će potreba za izolatorijem koji se sad traži biti u narednih nekoliko godina jer lijeka i vakcine neće biti u skorije vrijeme. Zato vam za tu potrebu predlažem napuštenu kasarnu u Velešićima. Taj objekat je funkcionalan kao i prostor na Građevinskom fakultetu koji je već bio pripremljen za prijem pacijenata s tom razlikom što je napušten i građani su ga načeli pa bi uskoro mogao izgledati kao strelište koje je u blizini. Objekat je okružen šumom i čist vazduh koji ulazi u Sarajevo dijelom prolazi tom trasom. Ljeti je tu vazduh svježiji nego u ostatku grada, čak je svježiji od onoga na “Klinici za Podhrastove”, a zimi kad je magla u Sarajevu tu nema smoga jer skoro da nema zarađivala u blizini plus spomenuta cirkulacija vazduha. Da bi Vojna bolnica došla u posjed tog objekta dovoljno je da stupi u kontakt sa vlasnikom te kasarne i uz prezentaciju opšteg stanja u vezi sa pandemijom i iznošenjem navedenih argumenata svim zainteresovanim neće biti problema za rješenje vašeg problema. Čak će i gospođa ministarka u sjeni popustiti. Taj objekat se može koristiti i za eventualnu rehabilitaciju pacijenata kao i za naučna istraživanja o korona virusu i bolesti kovid19/covid19 i time dati doprinos svjetskoj borbi protiv pandemije. Ukoliko vam se svidi ovaj prijedlog očekujem pristojnu nagradu a pogotovo ako se ovaj prijedlog realizuje.

  Odgovori

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku